ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων αντιπροσωπεύει το 20-50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης . Και μπορεί στην Ελλάδα η δαπάνη να μειώθηκε, λόγω των δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, όμως παραμένει το πρόβλημα της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στα νέα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση δείχνει ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η τάση στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων, με εξαίρεση τη Γερμανία και την Ελλάδα, είναι αυξητική.
Φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία: Τι έδειξε η μελέτη
Το άρθρο “Hospital pharmaceutical expenditure: a need to focus on an ‘obscure’ and growing component of pharmaceutical spending” δημοσιεύθηκε στο European Journal of Hospital Pharmacy.
Αναλύει τις αυξανόμενες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα εντός νοσοκομείων, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα σημαντικό, αλλά λιγότερο μελετημένο μέρος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασάκης στο Mononews: «Ενώ οι δαπάνες για φάρμακα, που διατίθενται εκτός νοσοκομείων (δηλ. από τα φαρμακεία της κοινότητας), καταγράφονται συστηματικά και τεκμηριώνονται σε βάσεις δεδομένων όπως της Eurostat ή του ΟΟΣΑ, οι δαπάνες για φάρμακα εντός νοσοκομείων συχνά δεν καταγράφονται με την ίδια λεπτομέρεια, κάτι που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στην κατανόηση και ανάλυση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Αυτός ο περιορισμός αναδεικνύει την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής για τη διαχείριση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης».
Η μελέτη αναφέρει πως τα νοσοκομεία, πέραν του θεραπευτικού τους ρόλου, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικά κέντρα διανομής καινοτόμων και συχνά ακριβών φαρμάκων, ειδικά για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες.
Αυτή η αλλαγή προσανατολισμού έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες νοσοκομείων για φάρμακα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι τέσσερις προτάσεις
Στη βάση αυτών των παρατηρήσεων, το άρθρο καταθέτει μια σειρά από προτάσεις για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων.
«Στόχος η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κατάλληλες θεραπείες και η εξοικονόμηση πόρων», επισημαίνει ο κ. Αθανασάκης.
Η πρώτη πρόταση αφορά στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη συστηματική μέτρηση και καταγραφή των δαπανών σε όλα τα συστήματα υγείας. Προτείνεται να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων, κάτι που θα επιτρέψει τον συντονισμό και την κατανόηση των διαφόρων μεγεθών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η δεύτερη πρόταση αφορά στη διάκριση μεταξύ φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την νοσηλεία των περιστατικών (άρα αποζημιώνονται μέσω των συστημάτων DRG) και αυτών που διατίθενται σε εξωτερικούς ασθενείς ως εξειδικευμένες θεραπείες. Τα φάρμακα αυτά, αν και χορηγούνται από τα νοσοκομεία, προορίζονται για τη διαχείριση ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Η δαπάνη για τις δύο κατηγορίες χρειάζεται να γίνει διακριτή, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ακριβέστερη αλλά και δικαιότερη κατανομή πόρων, καθώς η δαπάνη για τα φάρμακα της νοσηλείας θα προκύπτει από την αποζημίωση μέσω DRG και για τα δεύτερα από ξεχωριστό προϋπολογισμό.
Η τρίτη πρόταση αφορά στην εισαγωγή συστημάτων σάρωσης ορίζοντα, που θα λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και των νέων φαρμακευτικών τεχνολογιών. Η σάρωση ορίζοντα θα βοηθήσει στην εκτίμηση των αναγκών για νέα φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες, επιτρέποντας, έτσι, στα νοσοκομεία και στους αρμόδιους φορείς να είναι προετοιμασμένοι για μελλοντικές αυξήσεις στις δαπάνες και να εφαρμόσουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης για τον έλεγχο του κόστους.
Η τέταρτη πρόταση αφορά σε νέες μορφές πρόσβασης και αποζημίωσης για καινοτόμα φάρμακα. Για παράδειγμα, τα managed entry agreements μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα, με παράλληλη διασφάλιση της αποδοτικότητας της δαπάνης. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους και να εξασφαλίσουν ότι οι πόροι κατανέμονται κατάλληλα, χωρίς να περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.
«Συνολικά, το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια στρατηγική αναπροσαρμογής στις φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων, εστιάζοντας στη διαφάνεια, στη μέτρηση και στη βέλτιστη χρήση των πόρων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και να βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας», καταλήγει ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Παρίσι: Η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι στο κοινό
Ντόναλντ Τραμπ: Ο εκλεκτός για τη θέση του Υπουργού Άμυνας είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση
Γερμανία: Οι Πράσινοι εξέλεξαν την νέα τους ηγεσία λίγους μήνες πριν τις εκλογές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελένη Πατάκη: «Ο κόσμος γνωρίζει πόσο καλό κάνει το βιβλίο»
- Χάνονται 700 θέσεις εργασίας από απόσυρση 100 ρυμουλκών! – Ο παραλογισμός ενός ΠΔ που ευνόησε τους Τούρκους
- Ανατροπή στον ΣΚΑΙ από Αλαφούζο: Η «σφραγίδα» Ζούλα και οι φήμες για τον Τούρκο Ατζούν
- Schneider Electric: Στο 7% η ανάπτυξη εξοπλισμών για κτήρια το 2025