ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Οι ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, χρόνιες καταστάσεις για τις οποίες επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία. Ενώ είναι διαθέσιμες αρκετές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε αυτές, με αποτέλεσμα να παραμένει έντονη η ανάγκη για νέα φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων, που θα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για όλους τους ασθενείς.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Νόσου του Crohn & Κολίτιδας (Crohn & Colitis Congress), του αμερικανικού Ιδρύματος “Crohn & Colitis” και της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ θα έχουν νέες και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές στο μέλλον. Οι ακόλουθες τρεις μελέτες, αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις όσον αφορά στη θεραπεία των ΙΦΝΕ.
Το εγκεκριμένο από τον FDA αντιβιοτικό για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) με προεξέχων σύμπτωμα την διάρροια μπορεί να είναι η απάντηση για τους ασθενείς με νόσο του Crohn.
Είναι πλέον γνωστό ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι αναπόσπαστο μέρος της παθογένεσης του ΣΕΕ. Ωστόσο, οι αντιβιοτικές θεραπείες για το ΣΕΕ είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Σε αυτή την κλινική δοκιμή οκτώ εβδομάδων, παρατηρήθηκε τετραπλάσια απόκριση στο αντιβιοτικό ριφαξιμίνη στη θεραπεία της νόσου Crohn, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η θετική επίδραση στην κλινική δραστηριότητα της νόσου παρατηρήθηκε ακόμη και σε ασθενείς με βαριά νόσο και προηγούμενη έκθεση σε μία ή περισσότερες βιολογικές θεραπείες. Η ποιότητα ζωής και οι εργαστηριακές μετρήσεις βελτιώθηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν νέα ελπίδα για τη χρήση αντιβιοτικών στη θεραπεία της νόσου του Crohn.
Στο 35 – 65 % των ασθενών με ΙΦΝΕ παρατηρείται πρωτογενής μη ανταπόκριση στη θεραπεία με αντι-ΤΝF παράγοντες, ενώ ένα επιπλέον 40 – 60 % χάνουν την ανταπόκριση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους θεραπείας. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επεδίωξαν να διαπιστώσουν εάν η ανταπόκριση στο βιολογικό φάρμακο δεύτερης γραμμής ποικίλλει ανάλογα με το λόγο διακοπής του αντι-TNF παράγοντα (πρωτογενής μη ανταπόκριση, δευτερογενής απώλεια απόκρισης μετά την αρχική απόκριση ή δυσανεξία). Αναλύοντας οκτώ τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για τη χορήγηση βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με προηγούμενη έκθεση σε αντι-ΤΝF, οι ερευνητές βρήκαν μείωση κατά 24% της πιθανότητας επίτευξης ύφεσης σε ασθενείς που άλλαξαν φάρμακα λόγω πρωτογενούς μη ανταπόκρισης, σε σύγκριση με όσους άλλαξαν θεραπεία λόγω απώλειας ανταπόκρισης ή δυσανεξίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτά τα ευρήματα δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη βιολογία των ΙΦΝΕ και τη φαρμακολογία των αντι-ΤΝF σε ένα υποσύνολο ασθενών.
Το Tofacitinib, ένας αναστολέας της κινάσης Janus (JAK), βρίσκεται υπό διερεύνηση για τη θεραπεία των ΙΦΝΕ. Μέχρι σήμερα, τα ποσοστά απόκρισης στην ελκώδη κολίτιδα ήταν υψηλότερα από ότι στη νόσο του Crohn. Στην παρούσα έκθεση, οι ερευνητές διενήργησαν post-hoc αναλύσεις, χρησιμοποιώντας αντικειμενικά βασικά κριτήρια της δραστηριότητας της νόσου. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι με το tocakitinib επετεύχθη ύφεση σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με μέτρια έως σοβαρή νόσο Crohn, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χρήση των αναστολέων JAK για τη θεραπεία της νόσου του Crohn και υποστηρίζουν την περαιτέρω διερεύνησή τους.