ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ζήτησε να μην προεξοφλούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το σκληρό lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος θύμισε ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου, αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του Συστήματος Υγείας, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις.
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown. Πρόσθεσε ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.
Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στη χρήση διπλής μάσκας, εξηγώντας ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για να γίνει υποχρεωτική, ωστόσο, την επιτροπή έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί.
Επίσης υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση. Αν είναι χειρουργικό τύπου πρέπει να αλλαχθεί αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί σημείωσε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής. Μεγαλύτερη προστασία παρέχει η χειρουργική μάσκα και ακόμα μεγαλύτερη η FFP2, ενώ υπάρχει και μια ακόμη πιο ενισχυμένη για νοσοκομειακή χρήση. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με βαλβίδες εκπνοής.
Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές, απάντησε ότι δεν έχει γίνει ευρεία τέτοια συζήτηση στην επιτροπή και εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον ζημιά θα έκανε παρά θα ωφελούσε μια τέτοια απόφαση, «διότι ο συνωστισμός που θα παρατηρηθεί τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, θα είναι πάρα πολύ έντονος».
Για τα συμπτώματα παράλυσης 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα μετά τον εμβολιασμό της, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ να τοποθετηθεί επισήμως και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουν συμπεράσματα που οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση.
Για το σύνδρομο Guillain-Barre είπε ότι «με όλα τα εμβόλια είναι, -αν είναι, μια σπανιότατη επιπλοκή που αφορά όλα τα εμβόλια όχι το συγκεκριμένο» και συνέστησε σε όσους έχουν το εν λόγω σύνδρομο να συνεννοηθούν με τον θεράποντα ιατρό τους.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test
«Σπιράλ θανάτου» η πανδημία για την οικονομία – Το άμεσο κόστος στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας
- Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα στο πρόγραμμα έργου που θα εγκρίνουμε σήμερα
- Μετρό Αθήνας: Αλλάζουν εικόνα οι σταθμοί – Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακαίνισης του δικτύου