ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το σπουδαίο έργο, που επιτελεί εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια το ιστορικό νοσοκομείο Ευαγγελισμός, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους μεγάλους δωρητές, που σπεύδουν να καλύψουν ελλείψεις και ανάγκες.
Το ενδιαφέρον τους για την εύρυθμη λειτουργία του πιο μεγάλου νοσοκομείου της χώρας αποδεικνύεται συχνά, καθώς φροντίζουν να ανανεώνουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να ανακαινίζουν τις εγκαταστάσεις του, προκειμένου να μη λείπει τίποτα από τους ασθενείς και από το προσωπικό.
Πατέρας, Κωνσταντακόπουλος, Βασιλάκη, Διαμαντίδης, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι κάποιοι εκ των βασικών και πιο γνωστών δωρητών και ιδρυμάτων και οργανισμών, στους οποίους οφείλεται ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου θεραπευτηρίου, «ναυαρχίδα» και «στυλοβάτης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Πριν από λίγο καιρό το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας παραχώρησε στο νοσοκομείο μας 120 κρεβάτια, τα οποία έχουν ήδη μπει στους κοιτώνες των γιατρών και στο κεντρικό κτίριο», μας λέει ο διοικητής του Ευαγγελισμού Αναστάσιος Γρηγορόπουλος.
Ο ίδιος παραμένει διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου από το 2020, ενώ το έχει υπηρετήσει ξανά στο παρελθόν, το 2014 και το 2015.
Ευαγγελισμός: Εκσυγχρονίζεται χάρη στους δωρητές
Δεν είναι η πρώτη φορά, που σημαντικοί επιχειρηματίες προχωρούν σε δωρεές τέτοιου τύπου. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν θέλουν, καν, η γενναιοδωρία τους να γίνει αντικείμενο δημοσίευσης και σχολιασμού. Πολλές φορές, ωστόσο, οι δωρεές γίνονται γνωστές, καθώς οι παραλήπτες, θέλοντας να τους τιμήσουν, δίνουν το όνομά τους σε πτέρυγες, αίθουσες και εργαστήρια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πτέρυγας Πατέρα και της πτέρυγας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανακαίνισε κάποια από τα χειρουργεία.
«Στο πρόσφατο παρελθόν η πρώτη μεγάλη δωρεά ήταν της Εθνικής Τράπεζας. Ήταν ύψους 30 εκατ. ευρώ και αξιοποιήθηκε σε 23 χειρουργικές αίθουσες. Με δωρεά περίπου 10 εκατ. από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αγοράστηκαν 800 νέα κρεβάτια για τους ασθενείς, όλα υπερσύγχρονα και 1,5 εκατ. πήγε στην εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών», εξηγεί ο κ. Γρηγορόπουλος και προσθέτει:
«Το 2020, χάρη στη δωρεά του κ. Διαμαντή Διαμαντίδη, αποκτήσαμε τον 3ο αξονικό μας τομογράφο, που είναι ο πιο μεγάλος που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε δημόσιο νοσοκομείο. Επιπλέον αναβαθμίσαμε τον παλιότερο αξονικό τομογράφο.
Εν συνεχεία έγινε επέκταση κατά 7 κρεβάτια της μιας ΜΕΘ και η πλήρης ανακαίνιση της ΜΕΘ του 9ου ορόφου από το Νιάρχος. Επίσης, πάλι με δωρεά του Νιάρχος, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, θα προμηθευτούμε 34 νέα κρεβάτια για τη ΜΕΘ στον 3ο όροφο.
Παράλληλα, με δωρεά της κυρίας Εμμανουέλας Βασιλάκη (στη μνήμη του Θεόδωρου Βασιλάκη), ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ανακατασκευάζουμε 32 κοιτώνες γιατρών, που είναι σε άθλια κατάσταση. Με δωρεά του κ. Μαρτίνου, ύψους 1,5 εκατ., αγοράσαμε έναν υπερσύγχρονο ψηφιακό αγγειογράφο, που λέγεται Bi-plane, που είναι κατάλληλος για ανευρύσματα και επεμβατικές καρδιοχειρουργικές διαδικασίες. Ο κ. Μαρτίνος μας έφτιαξε και το ενδοσκοπικό εργαστήριο.
Επιπλέον ανακαινίζεται το κτίριο των αδελφών νοσοκόμων που «βλέπει» προς την οδό Γενναδίου, με δωρεά ύψους 11 εκατ. ευρώ που έκανε ο κ. Κώστας Κωνσταντακόπουλος με συμβολή και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο χώρος εκτείνεται σε 13.000 τμ και στεγάζει εργαστήρια, εκπαιδευτικές αίθουσες για νοσηλευτές, κοιτώνες για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν πού να μείνουν, ενώ εκεί θα πάει και η ψυχιατρική κλινική, ώστε να έχουν δικό τους χώρο οι ασθενείς για να προαυλίζονται, κάτι που αποτελεί αίτημα χρόνων».
Στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενή
Προχωρά, επίσης, και η ανακαίνιση των ΤΕΠ (με τη συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ), με touch screen οθόνες και application για την πορεία της αναμονής, που στέλνει ειδοποιήσεις.
«Εκ μέρους του νοσοκομείου μας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι προχωρούν σε αυτές τις δωρεές, οι οποίες συμπληρώνουν κενά, που είναι αδύνατον να καλυφθούν από τον δικό μας προϋπολογισμό», μας λέει ο διοικητής του Ευαγγελισμού.
Ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Γρηγορόπουλος ξάφνιασε ευχάριστα τους παριστάμενους στην κοπή της πίτας του νοσοκομείου πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ανακοίνωσε ότι με δική του πρωτοβουλία θα δώσει 2.000 ευρώ από τον μισθό του σε όποιον εργαζόμενο προτείνει την πιο καινοτόμα ιδέα για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί πάνω από 20 προτάσεις, οι οποίες θα περάσουν από το επιστημονικό συμβούλιο, που θα προκρίνει τις 5 καλύτερες.
Και λίγη ιστορία
Ως αφετηρία της ίδρυσης του Θεραπευτηρίου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θεωρείται η προσπάθεια που έγινε το 1872 από εξήντα δύο Κυρίες, για τη σύσταση του «Συλλόγου Κυριών υπέρ Γυναικείας Παιδεύσεως».
Με την συνδρομή της Βασιλίσσης Όλγας εγκρίθηκε με Βασιλικό Διάταγμα η σύσταση στην Αθήνα του εν λόγω Συλλόγου και τέθηκε υπό την προστασία της. Οι σκοποί του ήταν φιλανθρωπικοί, κοινωφελείς και με έμφαση στη μόρφωση των αδελφών νοσοκόμων.
Το 1881 εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με το οποίο εγκρίθηκε η ίδρυση του Θεραπευτηρίου σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα με την ονομασία «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».
Στις 25 Μαρτίου 1881 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του νοσοκομείου από τον Βασιλέα Γεώργιο τον Α’ και τρία χρόνια μετά γίνονται τα εγκαίνια.
Στις 16 Απριλίου 1884 λειτουργεί αρχικά το Θεραπευτήριο με δύο Κλινικές που έχουν 48 κρεβάτια: Η Παθολογική με διευθυντή τον Ν. Γ. Μακκά Παθολόγο και η Χειρουργική με διευθυντή τον Οφθαλμίατρο Ιούλιο Γαλβάνη.
Ο πρώτος ασθενής εισάγεται για νοσηλεία στις 16 Απριλίου 1884 στην Χειρουργική Κλινική. Είναι ο Γεώργιος Ζιζάκος, ηλικίας 10 ετών, μαθητής. Παραμένει 17 ημέρες και εξέρχεται θεραπευμένος.
Όπως φαίνεται από στοιχεία, που υπάρχουν στα αρχεία του νοσοκομείου, νοσήλευε κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Το 1897 οι πόρτες του νοσοκομείου άνοιξαν για πρώτη φορά στους αγωνιστές του πολέμου. Το 1903 αρχίζουν να λειτουργούν τα πρώτα Εξωτερικά Ιατρεία: Παθολογικό, Χειρουργικό και Γυναικολογικό. Την πρώτη ημέρα εξετάζονται 60 ασθενείς.
Στις 25 Μαρτίου του 1912 θεμελιώθηκε ο ναός του θεραπευτηρίου, που αποδόθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άρχισε να λειτουργεί το 1913.
Στους πολέμους του 1912-13 ο Ευαγγελισμός δίνει πάλι το παρών στην περίθαλψη των τραυματιών του μετώπου. Το 1914 αρχίζει να λειτουργεί στην Πάρνηθα το Νοσοκομείο Γ. Σταύρου και Γ. Φούγκου, παράρτημα του Θεραπευτηρίου, για τη νοσηλεία φυματικών ασθενών. Το παράρτημα αυτό λειτουργεί μέχρι το 1960, με μια διακοπή τον Οκτώβριο του 1942-1946, λόγω του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Το 1974 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον εφοπλιστή Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα για την ανέγερση νέας πτέρυγας, για τη νοσηλεία ναυτικών. Η σύμβαση δωρεάς, που υπεγράφη το 1975, ανερχόταν στα 5 εκατ. δολάρια και προέβλεπε την ανέγερση πτέρυγας τριών ορόφων με 150 κλίνες. Με συμπληρωματικές δαπάνες της Πολιτείας προστέθηκαν δύο επιπλέον όροφοι και η συνολική δυναμική της νέας πτέρυγας ανήλθε στις 250 κλίνες.
Στις 18 Ιουλίου 1977 θεμελιώνεται η Νέα Πτέρυγα του Ιδρύματος και λαμβάνει το όνομα του κυρίως δωρητού «Πτέρυγα Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα».
Με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Θεραπευτηρίου, στις 28 Δεκεμβρίου 1984, η Ακαδημία Αθηνών σε πανηγυρική τελετή απένειμε στο νοσοκομείο το χρυσό μετάλλιο.
Διαβάστε επίσης
Άργος: Χτύπησε τη σύζυγό του με σίδερο και της έριξε χλωρίνη