ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγο καιρό αφότου συστάθηκαν οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) του Υπουργείου Υγείας στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και ήδη οι… ράμπο έπιασαν δουλειά.
Το πρώτο νοσοκομείο, από το οποίο ξεκίνησε ο εσωτερικός έλεγχος, είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας, ο Άγιος Σάββας.
Αυτό είπε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Γεωργίου, σε ημερίδα με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος σύμβουλος και σύμμαχος της καλής διακυβέρνησης των ΥΠΕ και των νοσοκομείων», που διοργάνωσε η ΕΑΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
«Ξεκινήσαμε από τον Άγιο Σάββα τον τακτικό έλεγχο με στοιχεία απόδοσης», ανέφερε ο κ. Γεωργίου. «Υπάρχουν κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται τα νοσοκομεία. Υπάρχει μεθοδολογία ελέγχου. Επιπλέον έχει σημασία το follow up μετά από την ανάλυση κινδύνου. Οι ΜΕΕ είναι μια ιστορική ευκαιρία. Έως τώρα οι εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου ήταν τυποποιημένες. Εμείς δεν μαζεύουμε χαρτιά, θέλουμε να πετύχει ο έλεγχος», πρόσθεσε.
Ο εσωτερικός έλεγχος θα γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τυχόν «παραθυράκια», που επιτρέπουν κακοδιαχείριση, απευθείας αναθέσεις, οικονομικές ατασθαλίες, ελλείψεις κ. ά. – καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς, επιβαρύνοντας παράλληλα οικονομικά το ΕΣΥ.
Εσωτερικός έλεγχος: «Φρένο» στη διαφθορά
Το προηγούμενο διάστημα – ως το 2021 – η κατάσταση σε κάποια νοσοκομεία είχε ξεφύγει, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, καθώς εντοπίστηκαν ατιμολόγητες δαπάνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο: «Δεν γίνονται όλες τις φορές τα πράγματα στα νοσοκομεία, όπως θα θέλαμε. Είχαν εντοπιστεί ατιμολόγητες δαπάνες για υλικά, που αγοράστηκαν από κάποιο νοσοκομείο για χρήση στα χειρουργεία, αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σε άλλο νοσοκομείο βρέθηκαν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ ατιμολόγητες δαπάνες. Το Υπουργείο Υγείας κατά παράβαση έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος. Επρόκειτο για τιμολόγια 3-4 χρόνων πριν».
Ο προγραμματισμός των προμηθειών στα νοσοκομεία συνιστά μείζον ζήτημα. Όπως ανέφερε η προϊσταμένη Τμήματος στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Κινδύνων Διαφθοράς & Ειδικών Τομεακών Στρατηγικών Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στη Γενική Διεύθυνση Ακεραιότητας & Λογοδοσίας της ΕΑΔ Σοφία Παρθενοπούλου: «Δεν έχουμε εικόνα των αποθεμάτων σε φάρμακα και σε προμήθειες υλικών κι αυτό συνιστά υψηλό κίνδυνο. Επιπλέον μέχρι σήμερα μόνο ο διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου ήξερε τι συμβαίνει. Τώρα αυτό αλλάζει».
Αίτημα για επιπλέον κίνητρα
Πρόγραμμα Πιστοποίησης, Επιτροπές Ελέγχου που εγγυώνται την ανεξαρτησία των ΜΕΕ, στρατηγικές κινήσεις που δημιουργούν μια νέα εικόνα για τη Δημόσια Υγεία, με πρωτεύοντα ρόλο τη θεραπευτική και όχι την τιμωρητική διάγνωση, όπως διασαφήνισε η αναπληρώτρια Διοικητής της ΕΑΔ Αλεξάνδρα Ρογκάκου.
Ωστόσο τόνισε ότι: «Τυχόν παραβάσεις και παραβιάσεις, που θα εντοπίζονται, θα παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον εισαγγελέα».
Όπως είπαν οι διοικητές των ΥΠΕ και οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου ΥΠΕ, οι ΜΕΕ έχουν στελεχωθεί. Ζήτησαν, ωστόσο, την παροχή επιπλέον κινήτρων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συνεργαστούν, όπως εξήγησαν.
Επιπλέον ζήτησαν να προχωρήσει η λεγόμενη αναλυτική λογιστική και συγκεκριμένα να οριστούν τα κέντρα κόστους. Ο κ. Κωτσιόπουλος, απαντώντας στο σχετικό σχόλιο, ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος οι αρμόδιοι παραδέχτηκαν ότι υπάρχει έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό και ότι γενικά οι προσλήψεις καθυστερούν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση