ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μεγάλο φιάσκο της PQH, ο Βενιάμης, η Τραυλού και το συνυποσχετικό, το νέο στοίχημα του Καραβία, ο Χριστοφόρου στην Ελλάκτωρ και το μυστικό του Γιώργου Αλεξόπουλου των ΕΛΠΕ
Το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) είναι γνωστό και σπουδαίο.
Βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι παλεύουν με τον καρκίνο κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Πλέον αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι δυο νέες, αναγνωρίσιμες γυναίκες, η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της Save a Greek Stray και η Βίκυ Λοΐζου, τέως Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, που εκλέχτηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Το Mononews μίλησε μαζί τους λίγο πριν από την επίσημη παρουσίαση ενός φιλόδοξου Προγράμματος, γνωστού ως Αριάδνη project. Το Πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι δύο γυναίκες συγκινούν με τα προσωπικά τους βιώματα γύρω από τη νόσο και αποκαλύπτουν πώς σκοπεύουν να βοηθήσουν τους πάσχοντες.
Διαβάστε αναλυτικά τι μας είπαν:
-Κυρία Κούρκουλου πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο ΔΣ της ΕΑΕ;
-Η γνωριμία μου με τον Πρόεδρο της ΕΑΕ, κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, έγινε με αφορμή την δωρεά του ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος στον Άγιο Σάββα το 2015. Έναν χρόνο μετά, μου ζητήθηκε να δώσω μια ομιλία για τα 60 χρόνια της ΕΑΕ και έκτοτε δημιουργήθηκε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ μας, μέσα από την οποία υλοποιήσαμε και το πρόγραμμα Ιαματικής Ζωοφιλίας, που βασίζεται σε επισκέψεις σκύλων θεραπείας από το καταφύγιο της Save a Greek Stray, σε ανθρώπους και σε παιδιά, που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, η οποία έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμύριων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και την δική μου, με αποτέλεσμα να θέλω να συμβάλω, όπου και όπως μπορώ, στην διευκόλυνση και στην υποστήριξη των ανθρώπων (ασθενών, αλλά και των συγγενών τους), που έχουν την ατυχία να πρέπει να ζήσουν με αυτόν. Έτσι, όταν μου προτάθηκε να συμμετάσχω στο ΔΣ της ΕΑΕ, η απόφαση να δεχθώ την σημαντική αυτή ευθύνη αποτέλεσε μια φυσική εξέλιξη της υπάρχουσας ενασχόλησής μου με το θέμα.
-Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τη νέα σας θέση;
-Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή νέων ανθρώπων σε θέματα ενημέρωσης γύρω από τον καρκίνο, αλλά και υποστήριξης των καρκινοπαθών. Προς το παρόν έχω πολλά να μάθω από όλα τα μέλη της ΕΑΕ και είμαι έτοιμη να συμβάλω, όπου υπάρχει ανάγκη. Με αφορμή το Πρόγραμμα Αριάδνη, που διαμορφώθηκε με σκοπό την υποστήριξη νέων ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο, θα μου δοθεί η ευκαιρία να συνεισφέρω στην διαμόρφωση των προγραμμάτων ευεξίας, τα οποία θα αφορούν στην υγιεινή ζωή, στην άθληση και στην σωστή διατροφή των ασθενών.
-Τι είναι για εσάς ο καρκίνος;
-Για εμένα ο καρκίνος είναι καταπέλτης. Έρχεται και διακόπτει – από την ημέρα της διάγνωσής του – την καθημερινότητα, όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Ξαφνικά και αναπόφευκτα δεν έχει τίποτε άλλο σημασία, εκτός από τον δύσκολο αγώνα που ξεκινάει και, βέβαια, τον απόλυτο στόχο της επιβίωσης. Σκοπός όλων μας, που θέλουμε να βοηθήσουμε διακριτικά στον αγώνα των μαχητών αυτών, είναι να καταφέρουμε να ξεφύγει έστω και για λίγο το μυαλό τους από την ασθένεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την αισιοδοξία και την ελπίδα, που είναι τόσο καθοριστικές για την ανάρρωσή τους.
-Πόσο σας επηρέασε η απώλεια του δικού σας προσώπου από καρκίνο;
-Όταν χάνεται ένας άνθρωπος – ειδικά ο πατέρας μικρών παιδιών – η απουσία αυτή αφήνει ένα κενό, το οποίο δεν καλύπτεται ποτέ. Αυτό ισχύει και στην δική μας περίπτωση. Το δυσκολότερο, όμως, που έχει και άμεση σχέση με τις ιδιαιτερότητες των θεραπειών του καρκίνου, ήταν το να τον βλέπαμε τόσα χρόνια να πονάει και να υποφέρει. Παρόλο που αντιμετώπισε την ασθένειά του με γενναιότητα, πολεμώντας καθημερινά για να μην χάσει την αξιοπρέπειά του, υπήρχαν στιγμές που ο άνθρωπός μας γονάτιζε και αυτό γονάτιζε κι εμάς, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να τον βοηθήσουμε, πέρα από το να του κρατάμε το χέρι.
-Πόσο πιστεύετε ότι βοηθά η συμβολή κάποιων «επώνυμων» προσώπων στην προβολή μηνυμάτων στο ευρύ κοινό για τη δημόσια υγεία;
-Σαν κοινωνία είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στα μηνύματα, που περνούν οι επώνυμοι και αυτό συνήθως οδηγεί στην διαμόρφωση μίας εικόνας για την ζωή, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι περισσότεροι «διάσημοι» αποφεύγουν να θίγουν «βαριά θέματα», φοβούμενοι ότι θα χάσουν το κοινό τους. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι πάντα αστραφτερή ή όμορφη και το να την θάβουμε κάτω από το χαλί, μόνο κακό κάνει, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου, ο οποίος το πιθανότερο είναι να επηρεάσει –με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο – τις ζωές όλων μας κάποια στιγμή.
Το πιο σημαντικό, που έχει να προσφέρει ένα επώνυμο πρόσωπο, σε ό,τι αφορά στον καρκίνο, είναι η ενημέρωση, που αποτελεί και την πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της συγκεκριμένης ασθένειας. Είναι, εξάλλου, αποδεδειγμένο, ότι η έγκυρη διάγνωση είναι αυτή που κάνει συνήθως την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Επιπλέον η αποδοχή της ασθένειας σαν ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης πραγματικότητας, θα διευκολύνει την αποδοχή των καρκινοπαθών και άλλων παθόντων από την ευρύτερη κοινωνία.
Το ότι πολλοί αντιμετωπίζουν με λύπηση και αποφυγἠ τους ανθρώπους, που έτυχε να νοσήσουν, είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας που αισθάνονται, επειδή δεν ξέρουν πώς να τους συμπεριφερθούν. Αυτή η αμηχανία με την σειρά της προέρχεται από την τάση, που κυριαρχεί στη χώρα μας, να αγνοούμε τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας, για να μην μας «χαλάσει η ζαχαρένια». Ρίχνοντας φως στην αλήθεια, όμως, έχω την ελπίδα ότι θα ανοίξει επιτέλους ο δίαυλος της επικοινωνίας γύρω από τέτοια θέματα και ο αμεσότερος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι να αρχίσουν να ασχολούνται άνθρωποι, που έχουν την δύναμη της επιρροής στο κοινό.
-Κυρία Λοϊζου πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο ΔΣ της ΕΑΕ;
-Έχοντας προσωπικό ενδιαφέρον για τα θέματα του καρκίνου και γνωρίζοντας το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπήρξα ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος της ΕΑΕ Φιλοθέης-Ψυχικού, με ενεργό συμμετοχή στις δράσεις της ΕΑΕ σε κεντρικό επίπεδο. Η συμμετοχή στο ΔΣ της ΕΑΕ είναι μεγάλη τιμή και χαρά και μου δίνει τη δυνατότητα να στηρίξω το έργο της ακόμα περισσότερο.
-Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τη νέα σας θέση;
-Το έργο της ΕΑΕ και του Προέδρου της κ. Φιλόπουλου είναι πολύ σημαντικό. Με τη συμμετοχή μου στο ΔΣ θα ενώσω τις δυνάμεις μου, ώστε να μπορέσουμε να διαδώσουμε ακόμη περισσότερο το μήνυμα ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι, επίσης, να καταλάβουμε ότι καρκίνος δεν σημαίνει θάνατος. Ο καρκίνος, αν διαγνωστεί εγκαίρως και με τη σωστή θεραπεία, είναι τις περισσότερες φορές ιάσιμος. Δεν υπάρχει λόγος να τον φοβόμαστε, αλλά, αντίθετα, πρέπει να δημιουργούμε τις συνθήκες για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ζωή και μετά τον καρκίνο και θα είναι μεγάλη χαρά να μπορέσω κι εγώ να συμβάλω ώστε η ζωή όλων μετά τον καρκίνο να είναι καλύτερη.
–Τι είναι για εσάς ο καρκίνος;
-Ο καρκίνος για μένα είναι μια ασθένεια, που μου άλλαξε τη ζωή. Δε θα πω ότι ήταν εύκολο. Είμαι όμως εδώ υγιής και δυνατή και, μάλιστα, πιο δυνατή! Μέχρι να μάθω ότι έχω κι εγώ καρκίνο, όταν άκουγα τη λέξη καρκίνος στο μυαλό μου έρχονταν όλοι εκείνοι που έχουν πεθάνει από αυτή την ασθένεια. Συνειδητοποίησα, όμως, ότι αυτοί που τον έχουν αντιμετωπίσει και είναι εδώ μαζί μας, είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτό είναι το μήνυμα, που θέλω να περάσω. Ο καρκίνος δεν είναι ταμπού. Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε, ούτε να αναφερόμαστε σε αυτόν ως την επάρατη νόσο ή την παλιαρρώστια.
-Πόσο σας επηρέασε η προσωπική σας περιπέτεια;
-Τον Νοέμβριο του 2016 σε ετήσιο έλεγχο ρουτίνας βρέθηκε ένας όγκος στην κοιλιά μου, που αποδείχθηκε ότι ήταν μιας σπάνιας μορφής καρκίνος και, μάλιστα, πολύ επιθετικός. Πρωτοπαθής καρκίνος του περιτοναίου η τελική διάγνωση και χρειάστηκαν δύο μεγάλα χειρουργεία, τόσο για να είμαστε σίγουροι περί τίνος πρόκειται, όσο και ότι δεν υπάρχει άλλος όγκος μέσα στην κοιλιά μου.
Ήμουν τυχερή, γιατί το βρήκαμε εγκαίρως και παρά την ταλαιπωρία των χειρουργείων και των χημειοθεραπειών, που ακολούθησαν, είμαι υγιής και δυνατή σήμερα 5 χρόνια μετά και μπορούμε να λέμε ότι το έχω αφήσει πίσω μου. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, με τη διάγνωση του καρκίνου ήταν σαν να πατήθηκε ένα κουμπί και να έγινε ένα restart μέσα μου. Αγάπησα τον εαυτό μου περισσότερο. Και αυτό με έκανε να θέλω να συμβάλω κι εγώ, ώστε όλοι να κάνουμε τις εξετάσεις μας με συνέπεια. Είμαι η ζωντανή απόδειξη, μαζί με πολλούς άλλους, ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Είναι σημαντικό, επίσης, να αγαπάμε τον εαυτό μας περισσότερο και να τον φροντίζουμε σωματικά και ψυχικά, για να είναι υγιής και να μπορούμε να ευχαριστιόμαστε τις χαρές της ζωής.
-Πόσο πιστεύετε ότι βοηθά η συμβολή κάποιων «επωνύμων» προσώπων στην προβολή μηνυμάτων στο ευρύ κοινό για τη δημόσια υγεία;
-Η πληροφόρηση είναι έχει καθοριστικό ρόλο, όταν μιλάμε για θέματα δημόσιας υγείας και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του. Σίγουρα σε όρους επικοινωνίας η αναγνωρισιμότητα μπορεί να βοηθήσει να ακουστεί ένα μήνυμα περισσότερο.
Το Αριάδνη project
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκινά ένα νέο Πρόγραμμα, το Αριάδνη project, την πρώτη πολύπλευρη προσπάθεια να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι επιδράσεις του καρκίνου σε νέους ενήλικες. Επιδράσεις, που δεν αφορούν μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχική και πνευματική ευδιαθεσία καθώς και στις κοινωνικές τους σχέσεις.
Σήμερα στις 12:30μμ στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστούν τα προβλήματα των νέων με νεοπλασματικές ασθένειες και οι παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει για εκείνους η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
«Είναι μια προσπάθεια να επουλώσει και, αν είναι δυνατόν, να προλάβει κάποιες από τις ουλές που προκαλούνται (κυριολεκτικά ή μεταφορικά), όταν κάποιος βιώνει ένα καρκίνο», εξηγεί η κα Λοΐζου.
«Μέσα από την παροχή πληροφοριών σχετικά με την διάγνωση, την θεραπεία και την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην ευεξία και στην ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών, ελπίζουμε να δημιουργηθεί μια δυναμική κοινότητα, που θα ενδυναμώσει τους ανθρώπους, στους οποίους απευθύνεται, βγάζοντάς τους από την απογοήτευση και την απομόνωση και προσφέροντάς τους τα εφόδια για να συνεχίσουν τις ζωές τους, έχοντας αποκαταστήσει την πίστη τους στην δυνατότητα της δημιουργίας του μέλλοντος, που είχαν κάποτε ονειρευτεί», επισημαίνει η κα Κούρκουλου-Λάτση.
Διαβάστε επίσης
Εριέττα Κούρκουλου: Το συγκινητικό μήνυμα για τον πατέρα της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί