ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εννέα στα δέκα χρησιμοποιημένα καλλυντικά αποτελούν εστία επικίνδυνων μικροβίων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, σύμφωνα με έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές εξέτασαν 467 χρησιμοποιημένα προϊόντα μακιγιάζ για βακτηριακές και μυκητιακές μολύνσεις και διαπίστωσαν ότι το 90% αυτών περιείχαν δυνητικά θανατηφόρα μικρόβια.
Ειδικότερα, σε χρησιμοποιημένα προϊόντα για το μακιγιάζ των ματιών, οι επιστήμονες, ανίχνευσαν τα βακτήρια E coli και Staphylococci (σταφυλόκοκκος), μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι). Αν και τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας τείνουν να είναι ήπια (κνησμός, υγρά μάτια) σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Επιπλέον, τα μικρόβια που προκαλούν επιπεφυκίτιδα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή δευτερογενή μόλυνση.
Τα κραγιόν και τα λιπ γκλος περιείχαν Staphylococci και διάφορα βακτήρια που σχετίζονταν με περιττωματική ύλη. Αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερυθρότητα, οίδημα και φλεγμονή των χειλιών, καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με αντιβακτηριακές κρέμες ή αντιβιοτικά. Εντούτοις, σε περίπτωση που τα μικρόβια εξαπλωθούν στο αίμα ή στους βαθύτερους ιστούς του σώματος, η λοίμωξη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.
Επίσης, ορισμένα στελέχη σταφυλόκοκκου, όπως ο Staphylococcus aureus, έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αρκετά μεταδοτικό και μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του δέρματος.
Τα προϊόντα μακιγιάζ που εξέτασαν οι ερευνητές (κραγιόν, λιπ γκλος, μέικ απ, μάσκαρα και σφουγγαράκια) είχαν 100 έως 1.000 μεμονωμένα βακτήρια, με τη μεγαλύτερη εστία να αποτελούν τα σφουγγαράκια, τα οποία είχαν κατά μέσο όρο ένα εκατομμύριο βακτήρια. «Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος, δεδομένου ότι μόλις 100 κύτταρα ορισμένων βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση», τονίζουν οι ερευνητές.
Ανάλογες μελέτες, που έχουν διεξαχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Ιταλία, έχουν αναφέρει υψηλά επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, όπως τα Ε coli, Salmonella, Klebsiella και Citrobacter.
Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τα σφουγγαράκια, ένα προϊόν μακιγιάζ το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.
«Διαπιστώσαμε ότι τα σφουγγαράκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μολύνσεις, καθώς συχνά παραμένουν νωπά μετά τη χρήση, αποτελώντας ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα επιβλαβή βακτήρια. Τα περισσότερα (93%) από αυτά που εξετάστηκαν δεν είχαν καθαριστεί ποτέ, παρότι τα δύο τρίτα (64%) των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι τους είχαν πέσει στο πάτωμα», σημειώνουν οι ερευνητές.
Παράλληλα δίνουν οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καθαριστούν τα προϊόντα αυτά, προκειμένου να απαλλαχθούν από επικίνδυνους μικροοργανισμούς. «Είναι πραγματικά εύκολο να αποφύγετε τα μικρόβια από τα καλλυντικά. Τα σφουγγαράκια μπορούν να καθαριστούν με ζεστό σαπουνόνερο.
Για το κραγιόν, απλά γυρίστε το σωλήνα ελαφρώς επάνω και σκουπίστε το ανώτερο στρώμα του με ένα χαρτομάντηλο. Στη συνέχεια βουτήξτε την εκτεθειμένη επιφάνεια για 30 δευτερόλεπτα σε μια μικρή ποσότητα οινοπνεύματος. Βγάλτε το και αφήστε το να στεγνώσει. Η διαδικασία αυτή δεν θα επηρεάσει το κραγιόν, αλλά θα το διατηρήσει καθαρό.
Τα προϊόντα μάσκαρα δυστυχώς δεν μπορούν να καθαριστούν, οπότε είναι καλύτερο να αντικαθιστώνται κάθε μήνα ή να χρησιμοποιούνται βουρτσάκια μιας χρήσης».
Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης
Όλα τα καλλυντικά παρασκευάζονται υπό αυστηρές συνθήκες για τον έλεγχο της ανάπτυξης και της συσσώρευσης μικροβίων κατά τη χρήση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ορισμένα συντηρητικά, τα οποία όμως έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής. Η ημερομηνία λήξης των προϊόντων αυτών υπολογίζεται με βάση το χρονικό διάστημα που τα συντηρητικά τους είναι σε θέση να ελέγχουν τη μόλυνση. Ωστόσο, η έρευνα καταδεικνύει ότι τα προϊόντα χρησιμοποιούνται και αφού παρέλθει η ημερομηνία αυτή, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μικροβιακής μόλυνσης.
Για να αποφευχθεί η μόλυνση, οι ερευνητές συνιστούν να απομακρύνονται τα «ληγμένα» προϊόντα μακιγιάζ, να μην χρησιμοποιούνται εάν υπάρχει λοίμωξη ή οποιαδήποτε αμυχή στο δέρμα, να μην μοιράζονται ποτέ με άλλους και να αποφεύγεται η χρήση δειγμάτων μακιγιάζ στα καταστήματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα