ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Την έρευνα παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ιωάννης Υφαντόπουλος, διευκρινίζοντας πως η φαρμακευτική συμμόρφωση συνδέεται άρρηκτα με τη λήψη του σωστού φαρμακευτικού σκευάσματος, την κατάλληλη στιγμή, στην απαιτούμενη δόση και για το χρονικό διάστημα που συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Δυστυχώς, όμως, όπως ο ίδιος επεσήμανε, το 12%-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού! Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 30-35% των ασθενών ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και το 40%-58% των ασθενών έχει διάφορους βαθμούς συμμόρφωσης.
Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμες φαρμακευτικές θεραπείες κυμαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για βραχυπρόθεσμες θεραπείες αγγίζει το 70-80%. Όσο για τη συμμόρφωση στις αλλαγές του τρόπου ζωής, αυτή δεν ξεπερνά το 20-30%.
Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος, οι παράγοντες που επηρεάζουν την μη συμμόρφωση, σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα (30%) και την φτωχοποίηση του συστήματος υγείας (55%), τη δυσανεξία, καθώς και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι οι ιατροί δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ενημέρωσης και ότι οι οδηγίες των ιατρών δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές από τους ασθενείς. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αυτοί τελικά που αποφασίζουν για τη θεραπεία τους, ενώ η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα και έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
*Η έρευνα διεξήχθη από τη Webrating Health και το dailypharmanews.gr