ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Την ώρα που «τρέχει» το πρόγραμμα για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ένα, ακόμη, πακέτο δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 χρόνων, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, για τον οποίο θεσμοθετείται το νέο πρόγραμμα, με σκοπό την έγκαιρη και την έγκυρη διάγνωση, τη βελτίωση των δεικτών θεραπεύσιμης θνησιμότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών.
Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, ωφελούμενες της δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες λοιπών χωρών, που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας επικίνδυνος καρκίνος, που αν εντοπιστεί νωρίς, αντιμετωπίζεται.
Οι προϋποθέσεις για τις δωρεάν εξετάσεις
Ας δούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι γυναίκες, προκειμένου να έχουν δικαίωμα σε αυτές τις δωρεάν εξετάσεις:
α) Να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών
β) Να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
γ) Να μην έχουν υποστεί μερική ή ολική υστερεκτομή λόγω καρκίνου
δ) Να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου μήτρας τύπου 53.0, 1, 8, 9
ε) Να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου 54.0, 55.0
στ) Να μην έχουν κάνει εξέταση PAP-TEST κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια από την έναρξη υλοποίησης της Δράσης
ζ) Εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια από την έναρξη υλοποίησης της Δράσης
η) Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.
Τι θα ισχύσει ανά ηλικία
Επιπρόσθετα αναφέρεται πως για τις ωφελούμενες, που ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, η Δράση περιλαμβάνει:
αα) Αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης PAP-TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας
αβ) Καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. («Η.Δι.Κ.Α. Α.Ε.») και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης
αγ) Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας.
Επίσης για τις ωφελούμενες, που ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, η Δράση περιλαμβάνει:
αα) Αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης HPV-DNA TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας
αβ) Καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης.
αγ) Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικού ευρήματος:
- i) για εύρημα θετικό στους τύπους 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας ή
- ii) για εύρημα θετικό στους λοιπούς τύπους, πλην των τύπων 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST επί του υπολοίπου δείγματος. Αν κατά την εξέταση PAP – TEST, διαπιστωθεί μη φυσιολογικό εύρημα, ακολουθούνται οι ιατρικές πράξεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενημερώνει, μέσω διαλειτουργικότητας, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των ωφελουμένων, για το αποτέλεσμα κάθε διενεργούμενης εξέτασης.
Ένας συχνός καρκίνος
Όπως και στην περίπτωση των εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες, που δικαιούνται τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους, για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
Στις χώρες της Ευρώπης ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός στις νέες γυναίκες (15-44 ετών). Κάθε χρόνο καταγράφονται 37.800 νέες περιπτώσεις και 17.000 θάνατοι.
Παγκοσμίως είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, με περισσότερες από 250.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου, καθώς και για την εμφάνιση μεγάλου ποσοστού άλλων μορφών καρκίνου και για το σύνολο των γεννητικών κονδυλωμάτων.
Οι τύποι 6 και 11 ευθύνονται για το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο long COVID: Ο μηχανισμός πίσω από τα συμπτώματα – Στα σκαριά online εργαλείο υποστήριξης
ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα