Αύριο οι κρίσιμες ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η διεθνής κοινότητα αναμένει με αγωνία τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου για τον κορονοϊό που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο, Δευτέρα.

Σε εκτενές άρθρο που αναφέρεται στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο η Οξφόρδη έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc προκειμένου να ηγηθεί στην παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, αλλά και να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές ανά τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η AstraZeneca συμφώνησε να διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης αν αποδειχθεί αποτελεσματικό και ήρθε σε συμφωνία με πλήθος παρασκευαστών εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα παραγωγής για περισσότερες από 2 δισ. δόσεις.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης φέρεται να έχει αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, (τελικό στάδιο) με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και σύντομα και τις ΗΠΑ. Αυτό που αναμένεται αύριο είναι τα αποτελέσματα της Φάσης 1, που θα έδειχναν αν είναι ασφαλές και αν προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση, τα οποία κρίνεται ότι θα είναι ενθαρρυντικά από τη στιγμή που έχουν προχωρήσει άλλωστε και οι δοκιμές στις επόμενες φάσεις.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

Γιατί ξεχωρίζει το εμβόλιο

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τα παραδοσιακά εμβόλια δημιουργούνται από ένα αποδυναμωμένο ή ανενεργό τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη, για να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση, ωστόσο τα εμβόλια αυτά δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να παραχθούν γρήγορα.

Από την πλευρά της, η ομάδα της Οξφόρδης ανέπτυξε μια τεχνολογία που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας έναν όχι επικίνδυνο ιό ως «Δούρειο ίππο», ο οποίος μεταφέρει το γενετικό υλικό του παθογόνου στα κύτταρα για να ενεργοποιήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Όσον αφορά στον κορονοϊό, η ομάδα έλαβε ένα κοινό ιό κρυολογήματος από χιμπατζήδες και εισήγαγε γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στην επιφάνειά του. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να το κάνει να αντιδράσει.