ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η εμφάνιση και στην Ελλάδα ενός νέου στελέχους του κορονοϊού SARS-CoV-2. Πρόκειται για μια νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον 4, την ΒΑ.4.6, η οποία, μέσα μικρό διάστημα, έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Η αλλαγή του καιρού, με την πτώση της θερμοκρασίας και με την έλευση του χειμώνα, που συνεπάγεται αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με τον δισταγμό των πολιτών να κάνουν την ενισχυτική 4η δόση του εμβολίου, δείχνει ότι και αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, όσο και κουραστικός, ακόμη κι αν κάποιοι καταφέρουν να περάσουν την COVID-19 «στο πόδι».
Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι νεότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ότι εντοπίζονται εκατοντάδες νέα στελέχη της Όμικρον.
Τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση 8% σε σχέση με την εβδομάδα 19 με 25 Σεπτεμβρίου. Κάτι άλλο ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των νοσηλειών σε πολλές από τις χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Βρετανία, έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Έρχεται κι εδώ η νέα υποπαραλλαγή;
Εδώ και καιρό οι Έλληνες επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να κάνουμε την 4η δόση του εμβολίου, καθώς ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις συζητείται μετ’ επιτάσεως.
«Υπάρχουν νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον 4, οι οποίες ξεφεύγουν της ανοσίας και της φυσικής νόσησης και των εμβολίων και οι οποίες φαίνεται να αυξάνουν τα ποσοστά τους από 3% σε 6% πολύ γρήγορα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει o καθηγητής Πνευμονολογίας, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης.
«Είναι πολύ κοντινοί συγγενείς της Όμικρον 4 και έχουν μια ελαφρά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5».
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι η νέα υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 καταλαμβάνει σχεδόν το 13% των παραλλαγών του κορονοϊού, που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον εμφανίστηκε πρώτη φορά στις 14 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τότε μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά στην Ελλάδα όχι ακόμη.
Όχι στον εφησυχασμό
Η παραλλαγή BA.4.6 είναι παρόμοια με την BA.4, αλλά φέρει μια νέα μετάλλαξη στην λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα (που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού, επιτρέποντάς του να μπει στον ανθρώπινο οργανισμό) και βοηθά τον κορονοϊό να αποφεύγει τα αντισώματα.
Όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα «συμπεριφορά» της, η νέα υποπαραλλαγή δεν προκαλεί πολύ σοβαρά συμπτώματα, αλλά είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τις ήδη πολύ μεταδοτικές Όμικρον 4 και 5. Παράλληλα είναι και πιο «καπάτσα», αφού βρίσκει τον τρόπο να αποφεύγει την ανοσία.
Όλα αυτά συντείνουν στο ότι η ασφάλεια, που αισθάνεται ο περισσότερος κόσμος σε σχέση με την COVID-19, είναι επίπλαστη.
«Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι, αν έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό και μετά έχουν ασθενήσει από COVID-19, έχουν ανοσία στα νέα στελέχη του ιού. Αλλά αυτό είναι λάθος», υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Από τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η διάθεση των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων στην ΕΕ, έχουν διατεθεί περίπου 40 εκατ. δόσεις από τις εταιρείες Pfizer/ BioNTech και Moderna στις χώρες-μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ο εβδομαδιαίος αριθμός δόσεων, που χορηγούνται στην ΕΕ, κυμαινόταν μεταξύ ενός και 1,4 εκατ., έναντι 6-10 εκατ. πέρυσι την ίδια περίοδο.
Διαβάστε επίσης:
Μυλωνάκης: O SARS-CoV-2 έχει ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων
Covid-19: Νέο κύμα της νόσου διαφαίνεται στην Ευρώπη
Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της covid 19
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ