Σαρώνουν οι εποχικές ιώσεις τις τελευταίες μέρες. Πολλοί περνούν τις γιορτές άρρωστοι στο κρεβάτι, ενώ η εικόνα από τα Επείγοντα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δείχνει αυξημένη προσέλευση και εισαγωγές.

Οι περισσότεροι προσβάλλονται από αναπνευστικές ιώσεις, τα συμπτώματα των οποίων τους ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες. Στα νοσοκομεία η προσέλευση των πασχόντων είναι ανοδική.

1

Παράλληλα αυξήθηκαν και οι εισαγωγές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο συγχρωτισμός των ημερών δεν βοηθάει, αντίθετα ευνοεί τη διασπορά των ιών, ειδικά σε όλους όσοι έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό και ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως και στα μωρά και στους πολίτες τρίτης και τέταρτης ηλικίας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία Παίδων. Μάλιστα ένα παιδί 2 ετών νοσηλεύεται με γρίπη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.

Εποχικές ιώσεις: Σπεύδουν στα Επείγοντα

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, στα γενικά νοσοκομεία ενηλίκων έχει διπλασιαστεί η κίνηση και οι εισαγωγές με γρίπη, ενώ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η κίνηση ασθενών με COVID-19.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής στις τελευταίες δύο εφημερίες εξετάζονται πάνω από 20 ασθενείς με γρίπη και εισάγονται για νοσηλεία οι 10. Εξετάζονται, επίσης, 70 ασθενείς με πυρετό που επιμένει. Από αυτούς περίπου οι 20 έχουν COVID-19 και χρειάζονται εισαγωγή οι 10.

“Οι εισαγωγές και οι προσελεύσεις ασθενών με γρίπη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι αυξημένες κατά 100% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με την COVID-19 η προσέλευση και οι εισαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 50%”, ανέφερε ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Πρόσθεσε ότι στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 405 ασθενείς με COVID-19 και οι 8 από αυτούς είναι σε ΜΕΘ.

Τα νούμερα αυτά, βέβαια, δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα των κρουσμάτων, τα οποία είναι πολλά περισσότερα, μιας και πάρα πολλοί ασθενείς δεν προσέρχονται στα Επείγοντα και παραμένουν στο σπίτι τους, μέχρι η ίωση “να κάνει τον κύκλο της” και να περάσει. Ενίοτε, δε, δεν πάνε ούτε στον γιατρό για να τους δει, ούτε τον καλούν στο σπίτι.

Κύμα ιογενών λοιμώξεων πλήττει το αναπνευστικό

Η πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, πρόεδρος Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μάτα Τσικρικά, υπογραμμίζει του λόγου το αληθές, παρουσιάζοντας ανάλογη εικόνα.

“Οι θερμοκρασίες πέφτουν και κύμα από ιογενείς ιώσεις πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υπομονή των πολιτών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Για παράδειγμα παθογόνα όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος, χωρίς να λησμονούνται και οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται ευκολότερα λόγω των κλειστών χώρων, της διασποράς των σταγονιδίων και της αυξημένης υγρασίας.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων στις εν λόγω ιώσεις αποτυπώνεται αριθμητικά κατά το τελευταίο διάστημα σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια”, δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο.

Η αύξηση στα περιστατικά αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και η εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών συντείνουν στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, που συχνά δεν αερίζονται τακτικά και σωστά, με αποτέλεσμα οι ιοί και τα μικρόβια να κάνουν… πάρτυ.

Οι συστάσεις των ειδικών

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ο αερισμός των χώρων, ο βήχας και το φτέρνισμα εντός του αγκώνα, καθώς και η χρήση μάσκας μπορούν να φρενάρουν την επέλαση των εποχικών ιώσεων.

Ισχυρή σύσταση κάνουν, επίσης, σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και με μειωμένο αμυντικό σύστημα, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με την κα. Τσικρικά, οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί και παθογόνα μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως, για παράδειγμα, υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βραχνή φωνή, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, αδυναμία και καταβολή, ενώ έχουν διαγνωσθεί και περιστατικά συνλοίμωξης με βαριά κλινική συμπτωματολογία.

Διαβάστε επίσης:

Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25