Το 1ο φάρμακο για την θεραπεία της κατάθλιψης μετά τον τοκετό (επιλόχειος κατάθλιψη), σε ενήλικες γυναίκες, εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).  Το  Zulresso (βρεξανόνη) χορηγείται ως συνεχής ενδοφλέβια έγχυση, σε συνολικά 60 ώρες (2,5 ημέρες), σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

“Η επιλόχειος κατάθλιψη  είναι μια κατάσταση που, όταν είναι σοβαρή, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι γυναίκες ενδέχεται να σκέφτονται να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Το Zulresso έχει εγκριθεί ειδικά για τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης, παρέχοντας μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή”, δήλωσε η Tiffany Farchione, MD, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικών Προϊόντων στο Κέντρο Φαρμακευτικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA.

Λόγω ανησυχιών για σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως η υπερβολική καταστολή ή η αιφνίδια απώλεια συνείδησης, το Zulresso έχει εγκριθεί για χορήγηση βάσει περιορισμένου προγράμματος σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, υπό την επίβλεψη ειδικού.

Το φάρμακο λειτουργεί πολύ γρήγορα, σε σχέση με τα διαθέσιμα κοινά αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορεί να χρειαστούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Εντούτοις, πρόκειται για μια ακριβή θεραπεία καθώς, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, Sage Therapeutics, η έγχυση θα κοστίζει κατά μέσο όρο $ 34.000 ανά ασθενή, πριν τις εκπτώσεις. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διαμονής σε ιατρικό κέντρο επί δυόμισι ημέρες. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι αναμένουν να καλύψουν την θεραπεία οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επί του παρόντος αξιολογούν το φάρμακο.

Παγκοσμίως το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη αγγίζει το 15%.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο που εμφανίζεται μετά τον τοκετό, αν και τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως και άλλες μορφές της κατάθλιψης, χαρακτηρίζεται από θλίψη και / ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προκαλούσαν απόλαυση στο παρελθόν,  μειωμένη αίσθηση ευχαρίστησης (ανηδονία) και μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα, όπως η γνωστική εξασθένηση, τα αισθήματα ανικανότητας ή ενοχής ή με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου φάνηκε σε δύο κλινικές μελέτες, σε συμμετέχουσες που έλαβαν 60 ώρες συνεχούς ενδοφλέβιας έγχυσης βρεξανόνης ή εικονικού φαρμάκου και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες. Μία μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με σοβαρή και η άλλη ασθενείς με μέτρια επιλόχειο κατάθλιψη. Το κύριο μέτρο στη μελέτη ήταν η μέση μεταβολή από τα αρχικά επίπεδα στα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως μετρήθηκε με κλίμακα αξιολόγησης  της νόσου.

Σε αμφότερες τις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες, το νέο φάρμακο απέδειξε την υπεροχή του στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στο τέλος της πρώτης έγχυσης. Η βελτίωση της κατάθλιψης παρατηρήθηκε, επίσης, στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης των 30 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ψυχικές παθήσεις μετά τον τοκετό: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η κατάθλιψη είναι συχνότερη στις γυναίκες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποια σοκολάτα μειώνει το στρες και τη φλεγμονή