Πρωταγωνιστεί στις επενδύσεις η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η μεγάλη… φόρα του κλάδου φαίνεται από το γεγονός ότι οι επενδύσεις αφορούν σε πάνω από 440 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καινοτομίας και Έρευνας.

Ο συγκεκριμένος κλάδος το τελευταίο διάστημα «ανθίζει» κόντρα στην ευρύτερη κρίση (η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το κομμάτι της παραγωγής), ανοίγοντας νέες ελπιδοφόρες προοπτικές και προσφέροντας νέες, καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Οι πρωταγωνιστές στις επενδύσεις

Στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», θα υλοποιηθούν 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 519.288.136,57 ευρώ, έως τα τέλη του 2023, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υγείας.

Από τα όσα αναγράφονται στον σχετικό πίνακα της εγκριτικής απόφασης της Γ. Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, γίνεται σαφές ότι οι επενδύσεις, που κάνουν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, είναι μεγάλες και σημαντικές, τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της έρευνας, καλύπτοντας το 85% του συνόλου.

Η εταιρεία, η οποία επενδύει τα περισσότερα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2023, είναι η DEMO, οι συνολικές επενδυτικές δαπάνες της οποίας φθάνουν τα 155,28 εκατ. ευρώ. Τα 64 εκατ. ευρώ από αυτά αφορούν σε επιλέξιμες δαπάνες, δηλαδή χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί, αφορούν:

  • στην Κατασκευή Βιομηχανικού Συγκροτήματος Παραγωγής Φαρμάκων και Δραστικών υλών κατηγοριών Πενικιλλινούχων και Κυτταροστατικών,
  • στην ΒΙΕ Δραστικών Ουσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΑΡΙ) και Διεργασιών Χημικής & Βιολογικής Προέλευσης, σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Quality by Design),
  • στην Κατασκευή Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη και
  • στην εγκατάσταση ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής βιολογικών δραστικών φαρμακευτικών ουσιών και τελικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ελληνικό φάρμακο στην πρώτη γραμμή

Δεύτερη από πλευράς επενδύσεων είναι η εταιρεία ELPEN, με συνολικά 67 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ αποτελούν επιλέξιμη δημόσια δαπάνη.

Τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτούν επενδύσεις:

  • για την ανάπτυξη θεραπειών από του στόματος και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας σχεδιασμού (Qualilty by Design),
  • την ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμάκων και διεργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, εντός του σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου και σύμφωνα με τις αρχές ποιότητας  σχεδιασμού (Qualilty by Design) και
  • την Κατασκευή Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Βιοτεχνολογίας, Βιοτράπεζας για δράσεις Έρευνας, Τεχνητής Νοημοσύνης & Εξατομικευμένης Ιατρικής & Eγκατάστασης ημιβιομηχανικής κλίμακας παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Επένδυση 38,5 εκατ. ευρώ κάνει η φαρμακοβιομηχανία Rafarm για νέες εγκαταστάσεις, καθώς και για παραγωγή νέων σκευασμάτων.

Η εταιρεία Win Medica επενδύει 38,4 εκατ. ευρώ, τόσο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας, όσο και για την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Η εταιρεία Bennett επενδύει 28,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε διάφορες μορφές.

Ο όμιλος Unipharma επενδύει 20 εκατ. ευρώ για νέα φάρμακα και για νέες βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Η θέση της ΠΕΦ

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, το σύνολο των επενδύσεων έχει μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας που μένει και επανεπενδύεται στην χώρα. Επιπροσθέτως, μέσω αυτών των επενδύσεων μειώνεται το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, καθώς εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Παράλληλα ενισχύεται η απασχόληση με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, στόχος είναι η χώρα μας να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό «hub» παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας. Επιπλέον θα ολοκληρωθεί η απεξάρτησή της από εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η δυναμική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής θα αυξήσει τις εξαγωγές.

Διαβάστε επίσης

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Η σημασία του αερισμού