Κέντρα Αναφοράς και Πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών) σε πολίτες στη χώρα μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης που έχει ετοιμάσει ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories.

Οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές είναι σε επιφυλακή μετά το κρούσμα Η5Ν1 στη γειτονική Βουλγαρία.

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων, ώστε να αποσταλούν για εργαστηριακές αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

ΕΟΔΥ: Το Πρωτόκολλο για τη γρίπη των πτηνών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΕΟΔΥ έχει καταρτίσει επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε ζώα και σε ανθρώπους και έχει κάνει άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου μαζί με τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Υγείας), για την ταχεία όσο και αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, εφόσον αυτή προκύψει.

Στο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τα Κέντρα Αναφοράς και πώς αυτά θα λειτουργήσουν, καθώς και τι περιλαμβάνει το σχετικό Πρωτόκολλο.

Εξηγείται βήμα – βήμα τι πρέπει να γίνει, εάν υπάρξουν κρούσματα σε πτηνά και σε άλλα ζώα στη χώρα μας, τι πρέπει να γίνει με τους επαγγελματίες πτηνοτρόφους, αλλά και με τα λεγόμενα ύποπτα κρούσματα, την ιχνηλάτηση των επαφών τους και τον περιορισμό τους, πότε μπορούν να ελεγχθούν και με ποιον τρόπο.

Στελέχη του Οργανισμού αναφέρουν ότι είναι ορατή η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος σε ανθρώπους, καθώς ο κίνδυνος είναι, μεν, χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό, αλλά είναι αυξημένος για όλους όσοι έρχονται σε επαφή με πτηνά.

Συστήνεται προσοχή

Το νέο Σχέδιο Δράσης σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται σε όσους έχουν ζώα, που έχουν διαγνωστεί με Η5Ν1.

Παράλληλα βαρύνουσα σημασία θα δίνεται σε εκείνους, που έχουν νευρολογικά συμπτώματα εν πολλοίς αδιάγνωστα, καθώς αυτά μπορεί να συσχετίζονται με τη νόσο.

Οι ειδικοί συστήνουν προσοχή σε όσους διατηρούν οικόσιτα πουλερικά και τους καλούν να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά την επαφή τους με τα πτηνά.

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα κρούσματα σε ανθρώπους στη Ν/Α Ασία αφορούσαν σε παιδιά, οι οικογένειες των οποίων είχαν οικόσιτα πουλερικά.

Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για το προσωπικό, που συμμετέχει σε δράσεις αντιμετώπισης εστιών γρίπης σε πτηνά ή ζώα, για αυτό και πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Έρχονται webinars στις ΥΠΕ για τον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα στον ΕΟΔΥ μετρούν αντίστροφα για τα webinars, που θα κάνουν στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας για τα εμβόλια τον άλλον μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Healthstories, τα στελέχη του Οργανισμού έχουν ετοιμάσει νέες ενημερωτικές καμπάνιες για τη γρίπη και για την COVID-19 και δίνουν μεγάλη έμφαση στη σωστή ενημέρωση των πολιτών για τα συμπτώματα των δύο νόσων και στη μεγάλη συμβολή του εμβολιασμού στην πρόληψή τους.

Τα webinars αναμένεται να γίνουν, μεταξύ άλλων, σε γενικούς γιατρούς και σε όσους ασχολούνται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), καθώς τα στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι είναι «role models» για το ευρύ κοινό, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι πολίτες τους εμπιστεύονται.

Η ενημέρωση θα γίνει διαδικτυακά και θα αφορά στον εμβολιασμό για την COVID-19 για τους ενήλικες και σε όλα ανεξαιρέτως τα εμβόλια για τα παιδιά.

Η καινοτομία έγκειται στο ότι η εκπαίδευση θα γίνει με βάση συγκεκριμένα case studies. Για παράδειγμα, πώς πρέπει ο γιατρός να αντιμετωπίσει έναν γονέα, που διστάζει ή αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του. Τι μπορεί να του εξηγήσει με απλά λόγια και παραδείγματα, ώστε να τον βοηθήσει να αντιληφθεί πόσο βοηθούν τα εμβόλια.

Η… ύλη των webinars για τις 7 ΥΠΕ έχει καταρτιστεί από τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον διακεκριμένο ομότιμο καθηγητή Χρήστο Λιονή, που θεωρείται ο «πατέρας» της Γενικής Ιατρικής και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης – Παραολυμπιονίκης: Καμία αναπηρία δεν είναι πιο δυνατή από την δύναμη της θέλησης

Σαϊαμάλα Γκοπάλαν Χάρις: Ποια ήταν η επαναστάτρια επιστήμονας, μητέρα της υποψήφιας για την αμερικανική προεδρία

Στο σφυρί βγαίνει η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» της οικογένειας Μπακατσέλου με τον ιστορικό «Αγγελιοφόρο»