ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) στη χώρα μας.
Η σύφιλη και η γονόρροια είναι οι σεξουαλικοί “πρωταθλητές”, καθώς τα κρούσματά τους εξακολουθούν να εμφανίζουν σταθερά αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, τα στοιχεία του 2023, που έχει συλλέξει και επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΔΥ, προκαλούν ανησυχία, καθώς είναι κατάτι αυξημένα σε σχέση με εκείνα του 2022, που ήδη σημείωναν τεράστια αύξηση σε σύγκριση με εκείνα του 2020.
ΣΜΝ: Σύφιλη και γονόρροια στα ύψη
Πιο συγκεκριμένα, το έτος 2022 καταγράφηκαν 8.26 νέα κρούσματα με σύφιλη ανά 100.000 πληθυσμού και 3.45 νέα κρούσματα με γονόρροια ανά 100.000 πληθυσμού.
Από το 2020 έως το 2022 η σύφιλη εμφάνισε αύξηση κατά 113.36%. Η, δε, γονόρροια αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 120.73%. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων ΣΜΝ, καθώς και των σεξουαλικών συμπεριφορών του πληθυσμού.
Πηγές του ΕΟΔΥ έλεγαν στο Healthstories ότι και το 2023 η κατάσταση είναι ανάλογη με εκείνη του 2022.
Μάλιστα αυτό, που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι, που “παραδοσιακά” τα ΣΜΝ αυξάνονται, λόγω επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς την περίοδο των διακοπών (σεξ με διαφορετικούς συντρόφους, απουσία μέτρων προφύλαξης κ.ά.).
“Όσον αφορά στη σύφιλη, το 93.04% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 64 ετών και σε ποσοστό 72.16% ο τρόπος μετάδοσης αφορούσε σε σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (ΑΣΑ).
Για την γονόρροια, το 95.86% των κρουσμάτων ήταν επίσης άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα στις σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (47.24%) και με γυναίκες (46.41%)”, εξηγεί στο Healthstories η παιδίατρος και υπεύθυνη στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, Ιωάννα Μαγαζιώτου.
Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής
Το εκρηκτικό “κοκτέιλ” συμπληρώνει η μικροβιακή αντοχή στον λεγόμενο γονόκοκκο, στο μικρόβιο που ευθύνεται για τη γονόρροια.
“Τον έλεγχο της αντοχής τον κάνει το Ινστιτούτο Παστέρ, που είναι το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονόκοκκου. Υπάρχει αντοχή σε συγκεκριμένα φάρμακα, γιαυτό και έχει γίνει και αναθεώρηση των κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση του νοσήματος”, αναφέρει η κα Μαγαζιώτου.
Τα ΣΜΝ αποτελούν προτεραιότητα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο της διασποράς και για πρόληψη της μετάδοσης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας Δικτύου Γραφείων
Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί θα γίνεται, κατόπιν ραντεβού και κατά τις εργάσιμες ημέρες, δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική εξέταση για σύφιλη, HIV, ηπατίτιδα B, ηπατίτιδα C, χλαμυδιακή λοίμωξη και γονόρροια με τη μέθοδο της δοκιμασίας της ταχείας ανίχνευσης (rapid test).
Ανάλογα Κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Αλεξανδρούπολη και στην Κρήτη.
Διαβάστε επίσης:
Πονόδοντος: Φυσικές λύσεις για άμεση ανακούφιση
Περπάτημα: Δείτε το σώμα σας να αλλάζει με 3 απλές συμβουλές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Aegean: Φορολογικό πιστοποιητικό με συμπέρασμα «χωρίς επιφύλαξη» για τη χρήση 2023
- ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει την Google να πουλήσει το Chrome
- H METRO Running Team διένυσε 4.550 «Χιλιόμετρα Προσφοράς» το 2024
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολ. από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά