ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με εντατικούς ρυθμούς εμβολιασμών αναμένεται να ξεκινήσει ο Μάιος, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία».
Το «κοντέρ» αναμένεται να ανέβει από τις 5 του μήνα, καθώς σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της δραστηριότητας αλλά και της δυναμικότητας του συστήματος εμβολιασμών.
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στις αρχές Μαΐου αναμένεται να λειτουργούν στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικά κέντρα (από 1040 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά), ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μαΐου και του Ιουνίου.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, έως το τέλος Απριλίου υπολογίζεται ότι θα έχουν διενεργηθεί σχεδόν 3 εκατ. εμβολιασμοί (1η και 2η δόση). Το Μάιο αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον 2 εκατ. και τον Ιούνιο ακόμη περισσότεροι. Μέχρι το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας όσον αφορά στον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένοι, άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες).
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται και οι ανακοινώσεις σχετικά με τις διευκολύνσεις προς τους πολίτες, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών κατευθύνονται προς τα εξοχικά τους και προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το εμβολιαστικό εγχείρημα, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα χορήγησης της δεύτερης δόσης σε εμβολιαστικό κέντρο πλησίον της οικίας στην οποία θα διαμένουν κατά τη διάρκεια του θέρους.
Ανταπόκριση ανά κατηγορία
Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση των πολιτών ηλικίας 30-39 ετών στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν, από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας, που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, μέχρι το πρωί της Μεγάλης Τρίτης είχαν προγραμματιστεί συνολικά 60.000 εμβολιασμοί, από 30.000 πολίτες.
Η εμβολιαστική αυτή γραμμή αφορά στα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1992 και μετά, ενώ σύμφωνα με πηγές από υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες – γεννηθέντες το 1991, οι οποίοι έλαβαν sms και στη συνέχεια ακυρώθηκε, πιθανότατα θα χρειαστεί να αναμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους.
Σχετικά χαμηλά είναι, ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 80 ετών, οι οποίες είναι και οι πιο ευπαθείς στη βαριά νόσο Covid-19.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τόσο στην ηλικιακή κατηγορία των 85 ετών και άνω όσο και σε αυτή των 80-84 ετών έχουν εμβολιαστεί το 62% των πολιτών, ενώ συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, το ποσοστό αυξάνεται σε 67%.
Παρότι η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει για τις δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες από τον Ιανουάριο, η προσέλευση δεν φαίνεται να είναι η προσδοκώμενη, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Η μεγαλύτερη ανταπόκριση καταγράφεται στις ηλικίες 75-79, με το 71% αυτών να έχουν εμβολιαστεί, ενώ συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ραντεβού, το ποσοστό ανέρχεται σε 78%.
Εντούτοις, τα ποσοστά δεν φαίνεται να είναι αρκετά καθώς τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι άτομα άνω των 75 ετών.
«Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, όπως μας περιγράφουν καθημερινά οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να βλέπουμε Covid ασθενείς που ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν, είτε γιατί αμέλησαν, είτε γιατί φοβήθηκαν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.
Παρόλα αυτά, ήδη παρατηρείται σταθερά μείωση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ ατόμων άνω των 75 ετών, καθώς πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς ηλικίας 65-74 ετών στις ΜΕΘ της επικράτειας, παρά υπερήλικες άνω των 75 ετών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πια σαφή τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενισχύοντας την πεποίθησή ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην ηλικιακή κατηγορία 70-74 ετών, το 55% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που ανέρχεται στο 73%, αν προστεθούν και αυτοί που έχουν κλείσει ραντεβού.
Στα άτομα ηλικίας 65-69 ετών το 35% έχει ήδη εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 71% με τα κλεισμένα ραντεβού.
Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών το 51% έχει εμβολιαστεί, ποσοστό που ανέρχεται στο 64%, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ραντεβού.
Όσον αφορά στις επόμενες κατηγορίες, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών για εμβολιασμό με AstraZeneca.
Ακολούθως, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών, που θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca αλλά και Johnson & Johnson, του οποίου η χορήγηση θα ξεκινήσει από 5 Μαΐου.
Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, είχαν διενεργηθεί συνολικά 2.945.058 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.063.834 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 881.224 και στις δύο δόσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του