ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μεγάλη φόρα έρχεται μία, ακόμη, νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού SARS-CoV-2 και οι προβλέψεις είναι και πάλι δυσοίωνες για τον χειμώνα.
Αυτή τη φορά το νέο στέλεχος αναμένεται να κυριαρχήσει σε έναν μήνα και η αύξηση των κρουσμάτων – με ό,τι αυτή συνεπάγεται – θα είναι τεράστια.
Η είδηση βρίσκει την Ευρώπη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Η νέα παραλλαγή της Όμικρον 5 BQ.1 (και το παρακλάδι της BQ.1.1) έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη.
Στην τελευταία έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σημειώνει πως η παραλλαγή BQ.1 και η εκδοχή της BQ.1.1 έχουν εντοπιστεί σε ποσοστά έως 19% την εβδομάδα από 3 έως 9 Οκτωβρίου. Οι χώρες, μάλιστα, με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%). Στις ΗΠΑ η νέα παραλλαγή αφορά στο 11% των κρουσμάτων.
Έναν μήνα προθεσμία
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνει λόγο για τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τη διασπορά νέου κύματος COVID-19. Όπως επισημαίνει, η νέα παραλλαγή δείχνει να έχει τεράστια δυναμική και είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει φέτος τον χειμώνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό άνω του 50% έως τον Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι η BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, έχει χαρακτηριστεί ως Παραλλαγή Ενδιαφέροντος (VOI) στις 20 Οκτωβρίου.
Πού θα φτάσει η διασπορά;
Το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα φτάσει η διασπορά του νέου στελέχους και τι θα γίνει με όλους όσοι είναι ακάλυπτοι εμβολιαστικά. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το πόσο θα διασπαρεί η BQ.1 εξαρτάται από παραμέτρους, όπως η ανοσία στον ιό.
Πάντως μέχρι τώρα η νέα παραλλαγή ακολουθεί το… μοτίβο των δύο προηγούμενων, των Όμικρον 4 και 5. Δηλαδή μεταδίδεται, μεν, ταχύτατα, αλλά όσοι μολύνονται, το περνάνε ως επί το πλείστον ελαφρά, «στο πόδι». Και, βέβαια, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε, ότι το νέο στέλεχος εννοείται ότι δεν περιλαμβάνεται στα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Ωστόσο Έλληνες επιστήμονες εξηγούν ότι τα νέα εμβόλια σε κάθε περίπτωση μας προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Οι ειδικοί του ECDC καλούν τις υγειονομικές Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να εντείνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού. Επίσης ζητούν να παρακολουθούνται τα ποσοστά μόλυνσης σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και, βέβαια, οι θάνατοι.
«Οι παραλλαγές (BQ.1 και BQ.1.1) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε μια πολύ άσχημη έξαρση της COVID-19 αυτόν τον χειμώνα στις ΗΠΑ, όπως έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στην Ευρώπη», δήλωσε ο ιολόγος – ερευνητής στον τομέα των εμβολίων στην Mayo Clinic Gregory Poland.
Η αύξηση του εμβολιασμού παραμένει προτεραιότητα για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Να μην ξεχνάμε ότι η αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης νέων παραλλαγών το τελευταίο διάστημα, δεν αποκλείεται να οφείλεται στο χαμηλό ανοσοποιητικό των πολιτών.
Διαβάστε επίσης
Μεταλλάξεις κορoνοϊού και ανοσία: Τι ισχύει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών