Ακάλυπτες για «τυπικούς… λόγους» παραμένουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού (και όχι μόνο) ένα χρόνο μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει την Υπ. Απόφαση, βάσει της οποίας η εξέταση Oncotype DX, αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ.
Η ανάκληση ήρθε τον Ιούλιο του 2017, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαίωνε ασθενή στην προσφυγή της κατά των ορίων ηλικίας (65 έτη) που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του 2013 για τη διενέργειά της.
Πρόκειται για μια εξέταση που κοστίζει 3.800 ευρώ, την οποία μέχρι τότε οι ασθενείς πλήρωναν και στη συνέχεια λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή του 80% του κόστους, με τη συμμετοχή τους να καθορίζεται στο 20%, δηλαδή περίπου 760 ευρώ. Με μεταγενέστερη οδηγία του ΕΟΠΥΥ η διαδικασία ακολουθείται μέχρι και σήμερα, παρότι δεν έχει εκδοθεί νέα Υπ. Απόφαση.
Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι διαδικασίες που ακολουθούνται ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας, καθώς δεν είναι τίποτε ξεκαθαρισμένο και σαφές, αλλά επαφίεται στην καλή θέληση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, διαφαίνεται ότι τα αιτήματά μας σχετικά με την άμεση και πλήρη αποζημίωση της εξέτασης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του προστάτη) δεν είναι στα προς υλοποίηση σχέδια του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι “ενώ έχει γίνει αποδεκτή η υπ’ αρ. 13 απόφαση της 266ης/15.12.2017 Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, ενώ έχει ετοιμασθεί από τον Μάρτιο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, 12,5 μήνες μετά την Απόφαση Ανάκλησης της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ- ΧΛΩ) Υπουργικής Απόφασης «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX”, και πέντε μήνες μετά την κατάρτιση του σχεδίου Κ.Υ.Α. δεν έχει υπογραφεί από τους συναρμοδίους Υπουργούς”.
Η Oncotype DX μία εξέταση, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού σε 10 χρόνια από την διάγνωση καθώς και την πιθανότητα που έχει να ωφεληθεί η ασθενής από τη χημειοθεραπεία.
Με το νέο σχέδιο ΚΥΑ, τίθενται επιπλέον περιορισμοί με τους οποίους η εξέταση θα είναι διαθέσιμη μόνον σε ασθενείς με αρνητικούς λεμφαδένες, (ενώ είναι το ίδιο απαραίτητη σε μετ-εμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ένα διηθημένο λεμφαδένα και θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, και χαμηλό ki). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να ωθούνται οι ογκολόγοι προς σύσταση χημειοθεραπείας αντί της ορμονοθεραπείας που θα μπορούσαν να συστήσουν, αν είχαν την επιβεβαίωση που παρέχει το OncotypeDX για την επιλογή τους.
«Η επιλογή χημειοθεραπείας, χωρίς να είναι απολύτως ενδεδειγμένη για την ασθενή, απλά για να καλύψει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η παρουσία του ενός διηθημένου λεμφαδένα, έχει πολύ μεγάλο ψυχο-σωματικό και κοινωνικό κόστος για τις ασθενείς, και τις οικογένειες τους, αλλά και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Ας σημειωθεί ότι η χημειοθεραπεία χορηγείται μόνον ενδονοσοκομειακά, ότι απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις πριν από κάθε θεραπεία, τα φάρμακα είναι ιδιαιτέρως τοξικά και το κόστος τους υπερ-πολλαπλάσιο αυτού της ορμονοθεραπείας», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, ενώ το σχέδιο Κ.Υ.Α. αποκλείει τη χορήγηση της δοκιμασίας ΟncotypeDX σε μερίδα ασθενών, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε αντίθεση με τις προδιαγραφές του ίδιου του τεστ, ταυτόχρονα αντίστοιχη απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ ενέκρινε (αποφ. 14 της 266ης Ολομέλειας/15.1.2018) την διάθεση άλλης παρόμοιας δοκιμασίας, της Mammaprint, χωρίς τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Δεν παρέχεται καμία εξήγηση γιατί η διενέργεια της μίας δοκιμασίας καλύπτει έως ένα διηθημένο λεμφαδένα ενώ η δοκιμασία της άλλης κανένα», τονίζει η ΕΛΛΟΚ και καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεσα δράση προκειμένου:
- Να επανεξετάσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καλύπτεται η δοκιμασία OncotypeDX, ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες εφαρμογής και σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών
- Να φροντίσει για την άμεση υπογραφή των σχετικών Κ.Υ.Α. και για τις δύο δοκιμασίες ΟncotypeDX και Mammaprint και την ανάρτηση τους στη Διαύγεια
- Να αποφασίσει την απευθείας πλήρη κάλυψη του κόστους διενέργειας των ανωτέρω δοκιμασιών και
- Να επεκτείνει την κάλυψη του κόστους και για άλλες μορφές καρκίνου όπως καρκίνος του προστάτη και καρκίνος του παχέος εντέρου.