Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη (16/3) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σχετικά με την υπόθεση του εμβολίου της AstraZeneca, που έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ολόκληρης της Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να  επανεξετάσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο και κυρίως στις αναφορές για περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά τη χορήγησή του.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εντούτοις, φαίνεται ότι το «ντόμινο» των χωρών που αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου, φέρνει το θέμα στο τραπέζι της Επιτροπής, πριν την έκτακτη συνάντηση του Οργανισμού, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) θα επανεξετάσει τα δεδομένα σήμερα, ενώ η έκτακτη συνάντηση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 18 Μαρτίου, προκειμένου να καταλήξει με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί και να αποφασιστούν τυχόν ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προανήγγειλε συνάντηση σχετικά με το θέμα για σήμερα, Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν «στενά» τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και η Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με την αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πηγές από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών  συνιστούν ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για «υπερβολές» και δίνουν στο θέμα πολιτική διάσταση, συνδέοντάς το με το Brexit, δεδομένου ότι η AstraZeneca είναι βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι νεωτέρας, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή το Σάββατο (13/3).

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Μετά από συνεδρίαση με αντικείμενο το θέμα που προέκυψε με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε το Σάββατο την απόφασή της να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη θέση της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του ΕΜΑ, σύμφωνα με την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή του ΕΜΑ εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση, ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. «Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση», διευκρινίζεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεσήμανε ότι, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων, τονίζοντας ότι οι δύο Επιτροπές παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 170.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, με αναφορά ενός μόνο περιστατικού με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας υπήρχε ξεχωριστή γραμμή εμβολιαστικών κέντρων που χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca, σε άτομα 18 – 64 ετών. Μετά τη δημοσιοποίηση δεδομένων που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα άνω των 65 ετών, οι οδηγίες επικαιροποιήθηκαν και διευρύνθηκε η χορήγησή του και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, με τη σταδιακή ενοποίηση των δύο ξεχωριστών συστημάτων εμβολιασμού να ακολουθεί.

Στην Ευρώπη, τη χορήγηση του εμβολίου έχουν ήδη «παγώσει» προληπτικά η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Κύπρος, έως ότου διερευνηθεί και ανακοινωθεί εάν τα περιστατικά θρόμβων σχετίζονται αιτιολογικά με το εμβόλιο.

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στις 18.00, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

AstraZeneca: Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα