ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα προκύπτουν από τις Πανελλήνιες μελέτες εμβολιαστικής κάλυψης που έχει διαχρονικά εκτελέσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με τελευταία αυτή που διενεργήθηκε το 2012.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης (ΕΚ) 1046 μαθητών Α’ Δημοτικού σε αντιπροσωπευτικό πανελλήνιο δείγμα καθώς και 212 παιδιών Ρωμά ηλικίας 2-6.5 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι στη χώρα μας, περίπου 65-70% των εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις το 83% των παιδιών 6 ετών είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις MMR ενώ μόλις 36% των παιδιών 12 μηνών είχαν κάνει 3 δόσεις HepΒ.
Από τη μελέτη αυτή όσο και από άλλες πιο πρόσφατες, που διενεργήθηκαν είτε σε εξωτερικά ιατρεία μεγάλων Νοσοκομείων ή σε παιδικούς σταθμούς, καθίσταται σαφές ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά στη καθυστέρηση χορήγησης εμβολίων. Φαίνεται ότι, παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο «πλούσια» Εθνικά προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη πολυφωνία στην εφαρμογή ΕΠΕ και χρήση εμβολίων από παιδιάτρους, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χορήγηση ορισμένων εμβολίων (HepB; PCV) και έχουμε χαμηλή κάλυψη με 2η δόση MMR. Σημειώνεται ότι ο μη έγκαιρος εμβολιασμός βρεφών και νηπίων ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
Ακόμα σημαντικό είναι το πρόσφατο πρόβλημα έλλειψης εμβολίων που έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση, προάγει τη δυσπιστία του κόσμου και συνεπώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δυνητικά δημιουργεί ¨φωλιές¨ επίνοσου πληθυσμού.
Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, οι κύριοι τρόποι ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης περιλαμβάνουν δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι παιδίατροι της κοινότητας θα πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητες επικοινωνίας τους με τους γονείς αφιερώνοντας χρόνο στην ουσιαστική ενημέρωση τους για τα οφέλη των εμβολίων αλλά και στην απάντηση τυχόν ερωτήσεων.
Ακόμα οι ασκούντες παιδίατροι θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ), να υιοθετήσουν το ΕΠΕ έτσι ώστε να μειωθεί η πολυφωνία που δημιουργεί ανασφάλεια στους γονείς.
Σημειώνεται ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση και τροποποίηση του ΕΠΕ ανάλογα με ενδημικά κύματα αλλά πάντα μόνο με βάση τεκμηριωμένα επιδημιολογικά δεδομένα (αποφυγή σύγχυσης) ενώ έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εφαρμογής Εθνικής καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης (registry) που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναγνώριση των προβλημάτων και το σχεδιασμό αντιμετώπισής τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμβολιασμός: Θανατηφόρες συνέπειες από την απόρριψή του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια: Ο κίνδυνος παραμονεύει!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κασσελάκης: Δίνει περιθώριο μιας μέρας στους υποστηρικτές του για να προτείνουν το όνομα του κόμματός του
- Ο Πάνος Ξενοκώστας από το Greener ShippingSummit: «Στόχος μας να επιστρέψει η Βιομηχανία πίσω στην Ελλάδα και την Ευρώπη»
- Live-Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του Bloomberg
- Κασσελάκης: Μέχρι αύριο οι προτάσεις για το όνομα του νέου κινήματος