ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Μένουμε Ελλάδα» και «ο Έλληνας μπορεί». Με αυτά τα λόγια ο co-CEO της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, εμφανώς συγκινημένος, καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Τύπου στο νέο εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρείας στην Κερατέα. Το νέο εργοστάσιο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του 2024 ή στα μέσα του 2025 και υπολογίζεται να αποδεσμεύει περίπου 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση, σε πλήρη λειτουργία και με τρεις βάρδιες την ημέρα.
Η αρχική επένδυση της ELPEN για την Κερατέα είναι ύψους 55 εκατ. ευρώ.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τεχνολογική υπεροχή
Οι μηχανές του νέου εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, με δυνατότητα παραγωγής και συσκευασίας με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Διαθέτει ρομποτικά συστήματα και μηχανές, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά – η τεχνολογική του υπεροχή το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες, όπως εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου Ράλλης Τριζής.
Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προκειμένου να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή σκευασμάτων με προωθητικά αέρια, με ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ.
Τι θα παραγάγει το νέο εργοστάσιο
Το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τμ. Διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης (R&D).
Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και στην ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών, δηλαδή δισκία και κάψουλες (καρδιολογικά, αντιϋπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιβιώσεις).
Ειδικότερα:
- Αναφορικά με την παραγωγή εισπνεόμενων: Έχει τη δυνατότητα να παραγάγει περισσότερα από 35 εκατ. συσκευασίες ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.
- Αναφορικά με την παραγωγή στέρεων μορφών: Με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών η παραγωγή σε αυτή την κατηγορία θα φτάσει στα 36 εκατ. συσκευασίες ετησίως.
Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP. Επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Η κάλυψη των ασθενών στη χώρα μας
Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.5 εκατ. ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερα από 6 εκατ.
Λόγω των υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, θα καλύπτει έως και 8 εκατ. ασθενείς.
Την ίδια ώρα ανοίγουν 300 και πλέον νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, από τους οποίους το 30% θα αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
Η επένδυση και η εθνική Οικονομία
Όπως επεσήμανε ο κ. Τρύφων, με τη νέα επένδυση δημιουργείται εγχώρια οικονομική προστιθέμενη αξία σε όρους δημοσίων εσόδων και ενίσχυση του ΑΕΠ.
«Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι :
- στα έσοδα του Δημοσίου 75εκ.€
- στο ΑΕΠ 260 εκ.€
Παράλληλα η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται τη βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές».
Διαβάστε επίσης
Όλο και λιγότερες κλινικές μελέτες γίνονται στην Ελλάδα – Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!