ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευρωαγορές: Κλείνουν υψηλότερα πριν από το κλείσιμο των Χριστουγέννων- η Novo Nordisk συνεχίζει την ανάκαμψη
Για την καινοτομία και ειδικότερα για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς έχει συμβάλει στην έρευνα και ανάπτυξη του 70% των νέων σκευασμάτων μίλησε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για την Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους υγείας. Για την καινοτομία, πιο συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί.
«Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισ. δολάρια τον χρόνο και φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να διαθέσουμε 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει, ήδη, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας», επεσήμανε η κα Χουλιάρα.
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca εξήγησε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης. Ειδικότερα είπε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούνται 258 εργαζόμενοι, το 78% από τους οποίους είναι υψηλής εξειδίκευσης.
«Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ. Την περασμένη χρονιά οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο έφτασαν το 80%. Φτάσαμε να δίνουμε δωρεάν ένα στα τέσσερα φάρμακα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Έμφαση στην πρόληψη
Η AstraZeneca είναι μια εταιρεία, που στόχο έχει να επικεντρωθεί έτι περαιτέρω στον τομέα της πρόληψης, με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η χρόνια νεφρική νόσος, θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε η κα Χουλιάρα, για τον καρκίνο του πνεύμονα η εταιρεία έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας πρόταση, για την έγκαιρη πρόληψη και για τη διαχείριση των ασθενών, εφ’ όσον διαγνωστούν».
Μέχρι το 2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και για 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορά σε στοχεύουσες, όπως λέγονται, θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε σε 44 Κλινικές Μελέτες και σε 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.
Το αποτύπωμα της AstraZeneca
Η κα Έλενα Χουλιάρα αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της AstraZeneca σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο και υπογράμμισε με σειρά επιχειρημάτων πώς μπορεί να υποστηριχτεί η φαρμακευτική καινοτομία.
«Το μέλλον της υγείας μας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, που λαμβάνουμε, εξαρτώνται από τη στήριξη στη φαρμακευτική καινοτομία. H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη, που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα, που σώζουν ζωές.
Η καινοτομία χρειάζεται, συνεπώς, συστηματική χρηματοδότηση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία, την καινοτομία και την πρόληψη ως επένδυση για το μέλλον και να πάψουμε να την εξετάζουμε αποκλειστικά ως κόστος ή απλά ως προϋπολογισμό. Η στήριξη της καινοτομίας αποτελεί ουσιαστικά στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό σχετίζεται τόσο με τη θεραπεία, όσο και με την πρόληψη», είπε στην ομιλία της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας.
Το PHSSR και η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ
Η κα Χουλιάρα έκανε ειδική αναφορά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της εταιρείας Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR):
«Με αφορμή την πανδημία της COVID-19, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη διεθνή συνεργασία PHSSR με το London School of Economics και το World Economic Forum. Σκοπός της ήταν και είναι να απαντήσει στο ερώτημα, εάν υπάρχει τρόπος να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας των χωρών, για να αντέχουν έντονους κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα.
Στην Ελλάδα η πρωτοβουλία απέδωσε καρπούς εξαιρετικά άμεσα, με επικεφαλής της σχετικής μελέτης τον καθηγητή Κώστα Αθανασάκη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πλαισιωμένο από μία ομάδα 20 διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της υγείας.
Βιωσιμότητα και περιβάλλον
Τέλος η κα Χουλιάρα αναφέρθηκε στην έμφαση, που δίνει η εταιρεία στη βιωσιμότητα και σε δράσεις για το περιβάλλον. Ανακοίνωσε, μάλιστα, την πρωτοβουλία της εταιρείας να μετατρέψει το σύνολο του στόλου των οχημάτων της σε ηλεκτρικά.
«Στην AstraZeneca πρεσβεύουμε ότι η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη και κατ’ επέκταση ότι η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του AZ Forest, που αφορά στην αναδάσωση και στη βιοποικιλότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δέσμευση της ΑstraZeneca να φυτέψει 200 εκατομμύρια δέντρα έως το 2030 και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους. Είναι μια επένδυση 400 εκατ.», τόνισε.
Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Προστατεύουμε το Περιβάλλον με… Πράξεις» η εταιρεία θα φυτέψει πάνω από 30.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2030.
Διαβάστε επίσης
Αθ. Εξαδάκτυλος: Η Τηλεϊατρική και τα ερωτήματα που γεννά η Τεχνητή Νοημοσύνη
Αθλητική ευεξία: Καινοτόμα προσέγγιση με ελληνική υπογραφή
Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 450 νέα φάρμακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί