ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα τότε μιλάμε για έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση. Και παρόλο που οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να βιώσει μια τέτοιου είδους εγκυμοσύνη, κάποιες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Περίπου το 95% των έκτοπων κυήσεων αφορούν εμφύτευση του ωαρίου στις σάλπιγγες. Σπάνια, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην επιφάνεια της ωοθήκης, στον τράχηλο ή σε παρακείμενα όργανα, αλλά σε όλες αυτές τις έκτοπες (εξωμήτριες) θέσεις δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του εμβρύου και η εξέλιξη της κύησης.
Η πλειονότητα των έκτοπων κυήσεων απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση ή, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, είναι δυνατό να γίνει διακοπή της κύησης με φάρμακα. Τα συνήθη συμπτώματα και αντικειμενικά σημεία είναι η καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας, το θετικό τεστ κύησης, η κολπική αιμορραγία, ο κοιλιακός πόνος και η λιποθυμία. Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της φυσιολογικής κύησης, με συχνουρία, ναυτία και ευαισθησία στους μαστούς.
Σήμερα, η διάγνωση της έκτοπης κύησης γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις νωρίς με τη φυσική εξέταση, τον προσδιορισμό της β ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (human chorionic gonadotropin, β-hCG) στο αίμα ή στα ούρα και το υπερηχογράφημα. Προτιμάται η διάγνωση σε αρχικά στάδια έτσι ώστε να εφαρμοστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Η ρήξη της έκτοπης κύησης μπορεί να συνοδεύεται από εσωτερική αιμορραγία, που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα έκτοπης κύησης σε μια γυναίκα περιλαμβάνουν: προηγηθείσα φλεγμονή ή λοίμωξη των σαλπίγγων (φλεγμονώδη νόσο της πυέλου), προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες (αποκατάσταση βατότητας σαλπίγγων μετά από επέμβαση στειροποίησης, εγχείρηση στις σάλπιγγες), προηγηθείσα έκτοπη κύηση, σύλληψη παρά τη χρήση ενδομητρικού σπειράματος ή τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη ή χειρουργική επέμβαση. Η έκτοπη κύηση συχνά διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά (ελάχιστα επεμβατική μέθοδος). Εάν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία ή αιμορραγία που ελέγχεται δύσκολα, μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη της κοιλίας (λαπαροτομία) με τομή που γίνεται ακριβώς πάνω από τη γραμμή του τριχωτού του εφηβαίου.
Πηγή: Royal College of Obstetricians and Gynaecologists
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος των νεφρών: Γίνε κρίκος στην αλυσίδα της ενημέρωσης για τη νόσο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 τρόποι για να ελέγχετε τα «ανεξέλεγκτα» νεύρα σας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς θα προφυλαχτείτε από τον καύσωνα – Χρήσιμες συμβουλές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ασυνείδητους οδηγούς – Γιατί ζήτησα αλλαγές στα Χανιά
- Τραπεζικές χρεώσεις: Έφτασε η ώρα της αλλαγής – Ποιες μηδενίζονται από Δευτέρα 20/1
- Σκέρτσος για Τασούλα: Πολιτική σταθερότητα και μετριοπάθεια
- Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ – Οι ελπίδες εναποτίθενται στον Ντόναλντ Τραμπ