ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξαιρετικά υποσχόμενα είναι τα πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου δείχνουν ότι φαίνεται να είναι ασφαλές και ότι εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 1.077 άτομα, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός βοήθησε να αναπτυχθούν αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Παρ’ όλα αυτά, είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτό είναι αρκετό για να διασφαλιστεί προστασία έναντι του ιού. Γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει μεγαλύτερες δοκιμές.
Όπως σημειώνει το BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Πώς λειτουργεί
Το εμβόλιο -με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19- αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα.
Παρασκευάζεται με βάση έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, ο οποίος είναι ο ίδιος που προκαλεί το κοινό κρύωμα στους χιμπατζήδες.
Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον για να μην μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στον άνθρωπο και επίσης για να «μοιάζει» περισσότερο με τον κορονοϊό.
Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί δηλαδή για να μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό μπορεί να μάθει να του επιτίθεται.
Πόσο ασφαλές είναι
Το εμβόλιο δείχνει να είναι ασφαλές, αλλά έχει παρενέργειες.
Δεν υπήρξαν επικίνδυνες παρενέργειες, αλλά το 70% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην δοκιμή παρουσίασαν πυρετό ή πονοκέφαλο, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.
Η καθηγήτρια Sarah Gilbert, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε σχετικά ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι θετικά, αλλά η μελέτη δεν μπορεί να δείξει αν το εμβόλιο μπορεί τελικά να αποτρέψει ενδεχόμενη νόσηση από τον νέο κορονοϊό ή ακόμη και να μετριάσει τα συμπτώματα της Covid-19 σε περίπτωση που νοσήσει κανείς.
Στην επόμενη φάση των δοκιμών στη Βρετανία θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Ωστόσο, η δοκιμή έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ με 30.000 άτομα, στη Νότια Αφρική με 2.000 άτομα και στη Βραζιλία με 5.000 άτομα.
Πότε θα κυκλοφορήσει
Ακόμη κι αν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν από το τέλος της χρονιάς, κάτι που είναι πιθανό, το εμβόλιο δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο.
Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, όπως και οι άνθρωποι που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας.
Εμβολιασμός σε ευρεία βάση δεν θα είναι εφικτός να γίνει πριν το ερχόμενο έτος, το νωρίτερο, ακόμη και αν πάνε όλα καλά.\
Ποια είναι τα εμβόλια που «προηγούνται» σε αυτήν τη φάση
Πέρα από το εμβόλιο της Οξφόρδης, παρόμοια αποτελέσματα έχει δημοσιεύσει και η αμερικανική Moderna, όπως και οι εταιρείες BioNtech και Pfizer που είχαν επίσης θετικά αποτελέσματα από το δικό τους εμβόλιο RNA.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV