Το πράσινο φως για την έκδοση ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και μετά από θετικό rapid test έδωσε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά (green certificates) και μετά από θετικό αποτέλεσμα ταχείας δοκιμής αντιγόνου (rapid test).

Μέχρι σήμερα, η έκδοση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε περίπτωση νόσησης ήταν δυνατή μόνο μετά από μοριακό τεστ, όπως το RT-PCR.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις οδηγίες, ένας πολίτης μπορούσε να εκδώσει Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 αν είχε είτε:

    • ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
    • νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου από την Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο /Κλιμάκιο στο οποίο είχε διενεργήσει τον έλεγχο. Από τις 2 Δεκεμβρίου 2021 το πιστοποιητικό εκδιδόταν αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR, όπως αναφέρεται.
    • υποβληθεί  σε  διαγνωστικό έλεγχο (τελευταίο χρονικά εντός 30 ημερών) Rapid ή PCR και είχε καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα από την Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο είχε διενεργήσει τον έλεγχο.

Προκειμένου, ωστόσο, να διασφαλιστούν η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, το rapid test που θα χρησιμοποιείται θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο δοκιμών ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου της ΕΕ για την COVID-19 και να γίνεται από επαγγελματίες υγείας ή εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα κράτη μέλη μπορούν δε να εκδώσουν τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 και μετά.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, το θέμα το ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID είναι κάτι που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση και το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα εκείνων που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι νέοι κανόνες έχουν άμεση εφαρμογή και τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά βάσει rapid test από τη στιγμή που θα είναι έτοιμα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στον νέο Κανονισμό αναφέρεται, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του μέτρου από τα κράτη μέλη είναι προαιρετική, καθώς η διαθεσιμότητα των μοριακών τεστ διαφέρει από χώρα σε χώρα. Όπου δεν υπάρχουν ελλείψεις μοριακών τεστ, τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης μόνο βάσει αυτών, σημειώνεται.

Δείτε εδώ τον νέο Κανονισμό (στην αγγλική γλώσσα)