ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το επιχειρησιακό σχέδιο του Ά. Γεωργιάδη για τις εφημερίες των νοσοκομείων και την εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών). Το φθινόπωρο έρχονται οι πρώτες αλλαγές, με επικρατέστερο σενάριο την καθημερινή γενική εφημερία όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής.
Οι πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, η ταλαιπωρία των ασθενών, οι προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, που συχνά ξεπερνούν τα όρια των αντοχών τους, τα ράντζα μετά τις εφημερίες σε ορισμένα νοσοκομεία, όλα αυτά σκοπεύει να τα αλλάξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σχέδιο Γεωργιάδη για τις εφημερίες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ζητηθεί εδώ και καιρό από την 1η και από τη 2η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) να δώσουν όλα τα στοιχεία για τα νοσοκομεία τους, από τις εισαγωγές και τις δυνατότητες των υποδομών, π. χ. την πληρότητα των κλινών, μέχρι τον αριθμό του προσωπικού και την κατανομή του, τις ειδικότητες κτλ.
Αμέσως μετά τον 15Αύγουστο, λένε οι ίδιες πηγές, θα ολοκληρωθεί η σχετική εισήγηση και αναμένεται να μελετηθούν όλες οι παράμετροι, ώστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δει πώς, ακριβώς, θα προχωρήσει.
Η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, άλλωστε, συζητήθηκε και στη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας υπό τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του εκεί.
Κατά καιρούς η επιβάρυνση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι δυσβάσταχτη. Κάθε χρόνο υποδέχονται πάνω από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους και η τάση είναι αυξητική. Το, δε, 35% των πολιτών επισκέπτεται τα ΤΕΠ στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής – «Γενικό Κρατικό Νίκαιας», «Γ. Γεννηματάς», «ΚΑΤ», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» τα πιο «δημοφιλή».
«Καλούν» 9 νοσοκομεία
Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ με έγγραφό της κάλεσε χθες τις διοικήσεις 9 νοσοκομείων να καταρτίσουν ενδεικτικό πρόγραμμα 24ωρης εφημερίας για τον Οκτώβριο, ζητώντας να το αποστείλουν έως την Τετάρτη 24/07/2024 και ώρα 10.00 το πρωί.
Ειδικότερα το αίτημα, που, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά επείγον», εστάλη στα εξής νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», «ΚΑΤ», «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία» και «Αλεξάνδρα».
Οι όποιες αλλαγές, πάντως, αναμένεται να γίνουν μετά τον διορισμό των νέων διοικητών στις θέσεις τους.
Τι έχει πει ο κ. Γεωργιάδης
Ερωτηθείς πρόσφατα για τις αναμονές στα ΤΕΠ και την ταλαιπωρία των πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης είπε:
«Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της υπουργικής μου θητείας είναι, όταν θα φύγω από το Υπουργείο, ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα να έχει μειωθεί σημαντικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την καθυστέρηση στα Επείγοντα είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων. Αν βρούμε τραυματιοφορείς, η αναμονή θα μειωθεί 40%. Έχουμε ήδη προσλάβει από τη ΔΥΠΑ αρκετούς τραυματιοφορείς με το πρόγραμμα 55-67 που είχα δημιουργήσει ως Υπουργός Εργασίας κατά το παρελθόν και σύντομα θα κάνουμε ειδικό πρόγραμμα, για να προσλάβουμε επιπλέον άτομα. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2024.
Την ταλαιπωρία του κόσμου στα Επείγοντα τη θεωρώ πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι αδιαφορώ. Αντιθέτως δουλεύω πολύ, για να βρω το κατάλληλο σχέδιο, ώστε να δράσω σωστά και να είμαι αποτελεσματικός».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης μελετά και τις προτάσεις, που είχαν καταθέσει τα μέλη ομάδας, που είχε συγκροτηθεί από τον προκάτοχό του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς από τότε η καλύτερη λειτουργία των ΤΕΠ και του συστήματος εφημεριών είχε αναγνωριστεί ως σημαντικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσων λύσεων.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες ανακαίνισης των ΤΕΠ, που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ΤΑΙΠΕΔ.