ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ελπίδα ότι η δραστηριότητα του κοροναϊού Covid-19 θα ανασταλεί από την άνοιξη εξέφρασε μιλώντας στο mononews.gr η καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου.
Εντούτοις, τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς η ανθρωπότητα έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο κοροναϊό και δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν.
Η κα Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε, επίσης, στη “συμπεριφορά” του ιού και τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων στην Ιταλία αλλά και στο “κέρδος χρόνου” της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα πιθανά κρούσματα εντός των συνόρων της.
Όπως είναι γνωστό από τα δεδομένα των άλλων χωρών, ο Covid-19 έχει πολύ μικρό χρόνο επώασης και πολλοί φορείς ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό στους άλλους χωρίς οι ίδιοι να εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα.
Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ελαφριά και το 80-85% αυτών που νοσούν έχουν μια πολύ ήπια κλινική συνδρομή –όπως για παράδειγμα πολύ χαμηλό πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα 5% στο οποίο απαιτείται νοσηλεία, καθώς παρουσιάζει βαριά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια, τα οποία απαιτούν παρακολούθηση. Από αυτό το 5% το 2-3% ενδέχεται να χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
«Όλο αυτό το διάστημα η συμπεριφορά του ιού είναι σταθερή, οπότε δεν αναμένουμε εκπλήξεις. Το ζητούμενο είναι πότε θα σταματήσει η δραστηριότητά του.
Βάσει της εμπειρίας που έχουμε από άλλους κοροναϊούς, ευελπιστούμε ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας –στην Ελλάδα γύρω στον Απρίλιο- του ποσοστού υγρασίας στην ατμόσφαιρα θα ανασταλεί η δραστηριότητα του ιού. Σε αυτές τις συνθήκες, αυτού του είδους οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν και σιγά σιγά εξαφανίζονται», αναφέρει η κα Γιαμαρέλλου.
Ο κίνδυνος από την Ιταλία
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία αυξάνει τον κίνδυνο εισροής του ιού στη χώρα μας, αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα το κρούσμα να έρθει τελικά από κάποια μακρινή χώρα, η οποία έχει σύνδεση με την Ελλάδα.
«Η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά μας και συνδέεται με την Ελλάδα με 100 αεροπορικές πτήσεις καθημερινά. Θα ήταν παράλογο να πούμε ότι δεν θα υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η κα Γιαμαρέλλου.
Όπως η ίδια εξηγεί, το μέγεθος του κινδύνου διαμορφώνεται με βάση την τοποθεσία της πληγείσας χώρας- δηλαδή όσο πιο κοντά μας βρίσκεται τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος- εφόσον φυσικά οι δύο χώρες έχουν εκτεταμένη επικοινωνία μεταξύ τους, ανταλλαγή εμπορίου κοκ. Ωστόσο, μέσω των ταξιδιών από το εξωτερικό μπορεί να εισέλθει κρούσμα από οποιαδήποτε χώρα.
Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να διαγνωστεί αμέσως και να απομονωθεί, γιατί η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγάλη.
Το «κέρδος χρόνου» της Ελλάδας
Η κα Γιαμαρέλλου τονίζει ότι σαν χώρα είχαμε ένα “κέρδος χρόνου”, δεδομένου ότι η δραστηριότητα του ιού υφίσταται ήδη δύο μήνες και πλέον γνωρίζουμε από την εμπειρία των άλλων χωρών.
«Ξέρουμε τι να κάνουμε και ως χώρα και ως επιστήμονες αλλά και ως απλοί πολίτες. Αυτό μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ειδικά όσον αφορά στους απλούς πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό εάν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όποιος εμφανίζει ήπια συμπτώματα θα πρέπει να εξετάζεται από ειδικό. Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί να απευθύνονται στα νοσοκομεία αναφοράς», καταλήγει η κα Γιαμαρέλλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζωή Ράπτη: Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στην οικονομία και στην επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό
- Τάσος Γαϊτάνης: Η Καινοτομία είναι μια εθνική υπόθεση που μας αφορά όλους
- Μια έκρηξη χρωμάτων στην Ερμιονίδα – mononewsTV
- Γ. Μπρατάκος, ΕΒΕΑ: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»