Nα προασπίσει στην πράξη το δικαίωμα των χρονίως πασχόντων στην οικογένεια και να άρει τις διακρίσεις που παράγει η αόριστη διατύπωση του ισχύοντος νόμου σε βάρος τους, καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μία οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία», για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού,.

Σύμφωνα με το νόμο 4538/2018, ανάδοχοι ή θετοί γονείς μπορούν να γίνουν τα άτομα με «καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται στο κείμενο ή σε μεταγενέστερη ερμηνευτική εγκύκλιο πώς ορίζονται οι συγκεκριμένες καταστάσεις, με ποια επιστημονικά κριτήρια και μέσα από ποιες διαδικασίες.

Η ευρεία αυτή διατύπωση αφήνει περιθώρια υποκειμενικών κρίσεων σχετικά με την πληρότητα των προϋποθέσεων από τους υποψήφιους γονείς και απειλεί την ίση μεταχείριση πολιτών που η πάθησή τους βάσει τεκμηρίωσης ουδεμία επίπτωση έχει στην ικανότητα ανατροφής ενός παιδιού, όπως για παράδειγμα ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή παθήσεις του κυκλοφορικού ή αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, ο νόμος χρησιμοποιεί ως προϋπόθεση τη διατύπωση «ιδίως να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα», παραγνωρίζοντας ότι παθήσεις όπως ο HIV και οι ηπατίτιδες Β και C δε μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή.

«Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, αναδεικνύει τον υψηλό συμβολισμό που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα», αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία και να άρουν τον αποκλεισμό των ασθενών από το δικαίωμα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ως ένα μέτρο αποκατάστασης της ισονομίας και καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων σε βάρος τους, που υπηρετεί ταυτόχρονα το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών.