ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρατείνεται η θητεία για τους διοικητές των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας έως τις 30.9.2023. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η παράταση αυτή έχει τη σημασία της, λένε οι καλά γνωρίζοντες, καθώς ο Υπουργός Υγείας επιθυμεί να δει πώς λειτουργούν οι διοικητές, μετά και τα όσα τους έχει ζητήσει να κάνουν.
Αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος επιλογής τους και πολλά λέγονται ήδη για τις επικείμενες αξιολογήσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι το μήνυμα της κυβέρνησης, «ρουσφέτια τέλος», μάλλον κατέστη σαφές.
Όλα συγκλίνουν στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου αξιοκρατικής και ταχείας επιλογής των διοικήσεων, που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Διοικητές νοσοκομείων: Οσονούπω αλλαγές
Ποια είναι, όμως, η διαδικασία, που θα ακολουθηθεί; Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν κριτήρια για την απόδοση, η οποία θα σχετίζεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, οικονομικών και άλλων, καθώς η κακοδιαχείριση προσωπικού και πόρων θα δείχνει την… έξοδο. Εννοείται ότι και οι υγειονομικοί δείκτες, που αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών εντός νοσοκομείων, θα παίζουν σημαντικό ρόλο.
Για τις νέες θέσεις θα προκηρύσσεται διαγωνισμός και οι υποψήφιοι νέοι διοικητές θα περνάνε από τρία διαφορετικά στάδια, τα οποία ουδόλως σχετίζονται με τον κομματικό ιστό. «Φουλ» της αξιοκρατίας λένε κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να τονίσουν ότι τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι κομματικά, ούτε θα έχουν να κάνουν με σχέσεις, γνωριμίες κτλ.
Καταρχάς, λοιπόν, θα αξιολογούνται τα τυπικά τους προσόντα, σπουδές, προϋπηρεσία κτλ. Στη συνέχεια, όσοι εγκριθούν για τη δεύτερη φάση, θα περνάνε από προφορική συνέντευξη – εκκρεμεί εάν θα δίνουν και γραπτές εξετάσεις, αν και αυτό μάλλον δεν θα συμβαίνει. Στο τρίτο στάδιο θα περνούν τρεις επιλαχόντες, οι οποίοι θα έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια και το τελικό “OK” θα το δίνει ο Υπουργός Υγείας.
Το ζήτημα είναι να μπει ένα «φρένο» στην ταλαιπωρία των πολιτών, να κοπούν «μαχαίρι» τυχόν πελατειακές σχέσεις και, γενικά, να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν, αλλοιώνοντας το έργο των στυλοβατών του ΕΣΥ, που δοκιμάζονται και δίνουν τις εξετάσεις τους κάθε μέρα…
Τι άλλο ειπώθηκε στο Υπουργικό
Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων ζητημάτων.
Ανάμεσα στα άλλα:
α) Προβλέπεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την πληρωμή δαπανών προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
β) Αναμορφώνεται το πλαίσιο, που διέπει την πρόσληψη λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, το οποίο απασχολείται σε φορείς εποπτείας του Υπουργείου Υγείας. Η (προϊσχύουσα) ετήσια ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για το σύνολο των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων του επικουρικού προσωπικού αποδείχθηκε δυσλειτουργική, μη ανταποκρινόμενη στις επιτακτικές και συγκεκριμένες ανά περίπτωση ανάγκες των φορέων, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι, αν και συγκέντρωναν την υψηλότερη βαθμολογία, να μην προσλαμβάνονται.
γ) Προβλέπεται η δυνατότητα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τον ΕΟΔΥ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, την ΑΕΜΥ, το ΕΚΕΨΥΕ, το ΕΚΑΠΤΥ, τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, να συμβάλλονται με επαγγελματίες του κλάδου «ΔΕ Οδηγών», υπό καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, για την κάλυψη των αναγκών τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν για τη Συρία
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά