Το καλοκαίρι πλησιάζει και σιγά-σιγά τα μπράτσα θα αρχίσουν να εκτίθενται σε κοινή θέα. Το γεγονός αυτό, συχνά, αποτελεί πηγή άγχους και αμηχανίας για όσες και όσους παρουσιάζουν αισθητικά προβλήματα στην περιοχή.
Τα προβλήματα στους βραχίονες (μπράτσα) μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, όπως και το μέγεθός τους και η αιτία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει εντοπισμένη περίσσεια λίπους, σε άλλες συνδυασμός περίσσειας λίπους και δέρματος, σε κάποιες μόνο περίσσεια δέρματος λόγω μεγάλης απώλειας βάρους και σε άλλες μόνο χαλάρωση λόγω γήρανσης ή γονιδιακών παραγόντων. Γι’ αυτό και η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη.
«Τα αισθητικά ζητήματα στην περιοχή των βραχιόνων δεν σχετίζονται απαραίτητα με το συνολικό σωματικό βάρος ή με την αύξηση της ηλικίας. Σε μεγάλο βαθμό ενοχοποιούνται τα γονίδια. Έτσι, αν και δεν είναι το σύνηθες, μπορεί να δει κανείς νεαρά άτομα, που δεν είναι υπέρβαρα, να παρουσιάζουν χαλάρωση στο βραχίονα, ακόμα και αν γυμνάζονται και προσέχουν τη διατροφή τους. Η αιτία βρίσκεται στην «κακή» ποιότητα του δέρματός τους και ειδικότερα των ινών του κολλαγόνου, οι οποίες δεν παρέχουν την καλύτερη σύσφιξη», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Όπως εξηγεί η ειδικός, η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιγξη του μυ και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τη χαλάρωση του δέρματος, όχι όμως να την αντιμετωπίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σε αυτό το σημείο, η Αισθητική Χειρουργική μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις.
Μη επεμβατικές θεραπείες
Όταν το πρόβλημα είναι ήπιο (πλην όμως ενοχλητικό), η χαλάρωση αντιμετωπίζεται με ειδικά μηχανήματα που συσφίγγουν τον υποδόριο ιστό.
Συμπληρωματικά με τα μηχανήματα μπορεί να γίνει και ενέσιμη θεραπεία, με πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και νήματα ενίσχυσης του κολλαγόνου, με στόχο μια καλύτερη κολλαγονογένεση.
Εάν υπάρχει συνδυασμός τοπικής λιποαποθήκης και χαλάρωσης εφαρμόζονται οι ίδιες θεραπείες σε συνδυασμό με λέιζερ Lipo, το οποίο εξαχνώνει το λίπος.
«Σε βραχίονες όπου η λιποαποθήκη είναι μεγαλύτερη, κατά συνέπεια το τοπικό πάχος είναι πιο έντονο, διενεργείται και τοπική λιποαναρρόφηση με συσκευή υπερήχων ή λέιζερ ή κλασική λιποαναρρόφηση με κάνουλες. Στο πλαίσιο της θεραπείας, αφαιρείται η ποσότητα του λίπους που περισσεύει και γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή σύσφιξη του υποδόριου ιστού, ώστε να μικρύνει σε όγκο ο βραχίονας, χωρίς να χαλαρώσει το δέρμα», εξηγεί η Δρ Σεφέρη – Δανιήλ.
Όταν υπάρχει μόνο χαλάρωση η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 συνεδρίες. Σε περιστατικά με λίπος και χαλάρωση ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται στις 8-10.
Οι παραπάνω θεραπείες διενεργούνται στο ιατρείο, με ή χωρίς τοπική αναισθησία. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή και μόνιμα, ωστόσο, ανάλογα με τις αυξομειώσεις βάρους, ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες δόσεις «υπενθύμισης».
Βραχιονοπλαστική
Σε άτομα με περισσότερο λίπος και μεγαλύτερη χαλάρωση στην περιοχή η προσέγγιση είναι πιο επεμβατική. Εφαρμόζεται mini λιποαναρρόφηση, διαδικασία κατά την οποία το λίπος αφαιρείται μέσω μίας μικρής τομής στην περιοχή της μασχάλης, έτσι ώστε να μην είναι εμφανής. Στο πλαίσιο της επέμβασης μπορεί να αφαιρεθεί και δέρμα εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Μετά την επέμβαση ακολουθούν 3-4 24ωρα με επίδεση στην περιοχή. Κατά το μετεπεμβατικό στάδιο, απαγορεύεται η γυμναστική και η άρση βάρους για 15-30 ημέρες και η απαγωγή των χεριών για 7-10 ημέρες.
Σε περιπτώσεις εκτεταμένης χαλάρωσης δέρματος έπειτα από απώλεια βάρους, η αφαίρεση του χαλαρού δέρματος γίνεται με τομή στο εσωτερικό τμήμα του βραχίονα.
Όταν παράλληλα με τη χαλάρωση υπάρχει και τοπικό λίπος, μέσω της τομής μπορεί να γίνει και αφαίρεση λιπώδους ιστού. Η έκταση της αφαίρεσης εξαρτάται και από το υπόλοιπο σώμα και επιλέγεται με γνώμονα ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Οι τομές είναι εμφανείς μόνο όταν σηκώνονται τα χέρια (μια κίνηση που ούτως ή άλλως αποφεύγουν οι ασθενείς λόγω χαλάρωσης του βραχίονα), ωστόσο με την πάροδο του χρόνου «σβήνουν».
Η βραχιονοπλαστική, συχνά συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα με μια λιπογλυπτική κοιλίας ή μηρών, προκειμένου το σώμα να αποκτήσει πιο αρμονική εικόνα.
Οι παραπάνω θεραπείες εφαρμόζονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον και δεν απαιτούν νοσηλεία.
«Η βραχιονοπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει αποτελεσματικά τη χαλάρωση και την πτώση του βραχίονα, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο σφριγηλό και νεανικό το μπράτσο. Χρησιμοποιούμε εξελιγμένα μηχανήματα, τα οποία επιλέγουμε ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθεί φυσικό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα», καταλήγει η Δρ Σεφέρη Δανιήλ.