ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Εξαιρέσεις» ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο φαίνεται ότι κάνει το αλκοόλ, όσον αφορά τις θετικές ή αρνητικές συνέπειές του στην καρδιά και τα αγγεία, σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη.
Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, η πολύ συχνή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά μόνο μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται στη χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση.
Τα άτομα χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους είναι γνωστό ότι καταναλώνουν αλκοόλ λιγότερο συχνά από ό, τι τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση, ωστόσο παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό νοσημάτων και θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ.
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα, 207.394 Νορβηγών ενήλικων και διαπίστωσαν ότι αυτοί που κατανάλωναν αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα (μέτρια κατανάλωση) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους που έπιναν σπάνια και αυτή η συσχέτιση ήταν πιο έντονη στους ανθρώπους με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους. Από την άλλη πλευρά, η πολύ συχνή κατανάλωση οινοπνεύματος (4-7 φορές την εβδομάδα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά σε άτομα του χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Οι συγγραφείς ανέφεραν, επίσης, ότι οι πότες που κάνουν “κραιπάλες” σε εβδομαδιαία βάση διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά, αλλά ο κίνδυνος δεν φάνηκε να διαφέρει ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό στάτους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Όσλο, η διαφορά στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ μπορεί να έχει σχέση και με την πιθανότητα κατανάλωσής του κατά το γεύμα.
Όταν το αλκοόλ και τα τρόφιμα καταναλώνονται μαζί, η διαδικασία της πέψης διαρκεί περισσότερο και ο οργανισμός είναι λιγότερο πιθανό να «πλημμυρίσει» και να υποστεί βλάβη από το αλκοόλ.
«Αυτό μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα της αλκοόλης συνολικά και επίσης καθυστερεί και μειώνει τη μέγιστη συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα, μετριάζοντας τις συστημικές τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ», γράφουν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, παραδέχονται ότι πολλές μεταβλητές μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως άλλες διαφορές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μεταξύ των δύο ομάδων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS Medicine.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικρόβια: Όσα μας έμαθαν γι’ αυτά, αλλά δεν ισχύουν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η βιταμίνη D και το ασβέστιο δεν αποτρέπουν τα κατάγματα των οστών στους ηλικιωμένους
.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Προβλήματα που έμειναν αναπάντητα και η ευκαιρία που χάθηκε
- Η νέα θέση της Κασκανιώτη, οι αλλαγές στην ΕΡΤ, η αποβολή του Λιάγκα, ο Πετρετζίκης σε νέες περιπέτειες και οι αυξήσεις στο Netflix
- Tηλ. Λαβίδας στο mononews.gr: «Αναγνωριζόμαστε πια ως σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα του φαρμάκου»
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Από την ντροπή στη λύτρωση – Όλη η αλήθεια για την απώλεια βάρους και το Ozempic