ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τεράστια η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο καθημερινά δέχεται πάνω από 400 ασθενείς (443 εχθές), «λυγίζει» γιατρούς και νοσηλευτές. Διευθυντές ΜΕΘ νοσοκομείων, που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές, έχουν γίνει «λάστιχο». Πέρα και μακριά από κομματικές γραμμές παραδέχονται «δεν μπορούμε άλλο».
Η κάλυψη στις ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ξεπερνάει το 89%. Η αναλογία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1.
Οι εντατικολόγοι – ειδικότητα εξαιρετικά επιβαρυμένη έτσι κι αλλιώς, πολύ, δε, περισσότερο την τελευταία διετία με την επιδημία της COVID-19 – καλούνται καθημερινά να υπερβάλουν εαυτόν, για να αντεπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες… πολέμου.
Οι 8.613 νέες μολύνσεις και οι 486 διασωληνωμένοι εγκαλούν την Πολιτεία για περαιτέρω ενίσχυση των δομών υγείας.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Βάζουμε μπροστά και την τρίτη ΜΕΘ. Ήρθαν και τέσσερις γιατροί από την Αθήνα», μας λέει σε ένα μικρό διάλειμμά του ο Εντατικολόγος – Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες, είναι αδύνατον να καλύψουμε τον μισό πληθυσμό. Είναι ζήτημα χρόνου να βάλουμε αρρώστους και στο πάρκινγκ, δεν μπορούμε άλλο! Δεν μπορούμε άλλο! Δεν μας καταλαβαίνουν! Μαζικός εμβολιασμός τώρα», συμπληρώνει, με έκδηλη την αγωνία στη φωνή του.
Οι δηλώσεις σε δραματικούς τόνους μαρτυρούν την απόγνωση, την καταπόνηση, το τεράστιο ψυχικό άλγος και την ευθύνη να σηκώνουν όλο αυτό το βάρος οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και δη στις εντατικές.
Εφημερίες… θρίλερ
Οι διευθυντές των ΜΕΘ περιγράφουν τις εκατοντάδες εφιαλτικές στιγμές, που αντιμετωπίζουν καθημερινά, λόγω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης. Αναμονές, επιλογές ασθενών, ένα συνεχές τρέξιμο και μια μόνιμη αγωνία για την έκβαση των αρρώστων. Και, βέβαια, εξουθένωση, ψυχική και σωματική…
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Διευθύντρια στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», Αντωνία Κουτσούκου, λέει: «Το λέμε συνέχεια. Πιέζεται πολύ το σύστημα. Νοσούν βαριά κυρίως οι μη εμβολιασμένοι. Υπάρχουν εφεδρείες ακόμη από την Πολιτεία. Να μετατραπούν σε COVID τα non COVID νοσοκομεία. Αυτό θα κοστίσει, βέβαια, σε άλλους ασθενείς, που αντιμετωπίζουν άλλα θέματα υγείας, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει, δυστυχώς. Αυτά που ζούμε, οι συγκεκριμένες συνθήκες, απαιτούν πιο συγκροτημένη λύση και όχι μια αποσπασματική αντιμετώπιση».
Ασθενείς μεταφέρονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) άλλων πόλεων. Όπως μας μεταφέρουν οι εργαζόμενοι, η ανισορροπία ανάμεσα στο ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό και στον υπέρογκο αριθμό ασθενών είναι μεγάλη.
Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία για το προφίλ των ασθενών. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας από 40 έως 50 ετών.
Τα νοσοκομεία, από την Πάτρα, τον Βόλο και την Λάρισα, μέχρι την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, γεμίζουν με ασθενείς COVID-19 και κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να διασωληνώνονται εκτός εντατικών («Παπανικολάου», «ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο», Νοσοκομείο του Βόλου).
Θέμα χρόνου η επιστράτευση
Εντός της μέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Αντικείμενο η εύρεση γιατρών, που θα συνδράμουν το ΕΣΥ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη γιατρών έχει αρχίσει, καθώς δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.