• ΥΓΕΙΑ

    Διαβήτης και καρδιαγγειακά: Καθοριστική η ηλικία της διάγνωσης


    Τα άτομα κάτω των 40 ετών που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή να πεθάνουν από αυτές, σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες συνομηλίκους τους και ο κίνδυνος αυτός είναι πιο αυξημένος στις νεότερες γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association – AHA).

    Στον αντίποδα, ο κίνδυνος θανάτου, ανεξάρτητα από την αιτία, για άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία 80 ετών και άνω είναι σημαντικά μειωμένος, φτάνοντας στα επίπεδα των συνομηλίκων τους που δεν πάσχουν από τη νόσο.

    “Η μελέτη μας δείχνει ότι οι διαφορές στον  καρδιαγγειακό κίνδυνο συνδέονται με την ηλικία κατά την οποία τα άτομα διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο Naveed Sattar, MD, Ph.D., κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σταθερά στις χώρες υψηλού εισοδήματος και στους νέους τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι και νέοι ενήλικες που διαγιγνώσκονται σήμερα με διαβήτη τύπου 2 είναι περισσότερο από ποτέ.

    Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου από αυτές σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 και την προσαρμογή του ανάλογα με το χρόνο διαβίωσης ενός ατόμου με τη νόσο,  ως ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Διαβήτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 318.083 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και 1.575.108 μη πάσχοντες ίδιας ηλικιακής ομάδας, φύλου και εθνότητας, από το 1998 έως το 2013, για ασθένειες που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από καρδιακές παθήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αιτία παρακολουθήθηκαν από το 1998 έως το 2014.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 40 ετών με διαβήτη τύπου 2 διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή κολπικής μαρμαρυγής, με τις γυναίκες να εμφανίζουν σε γενικές γραμμές υψηλότερο κίνδυνο από ό, τι οι άνδρες.

    Εντούτοις, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις και τα χαμένα χρόνια ζωής μειώνονταν σταθερά με την αύξηση της ηλικίας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των ασθενών, η διάγνωση του διαβήτη στην ηλικία των 15 ετών συσχετίστηκε κατά μέσο όρο με μια απώλεια 12 χρόνων ζωής, στην ηλικία των 45 ετών με απώλεια 6 χρόνων ζωής και στην ηλικία των 65 ετών με απώλεια 2 χρόνων ζωής.

    “Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου στους νεότερους πληθυσμούς με διαβήτη τύπου 2 και ειδικά στις γυναίκες και ενδεχομένως να διοχετεύεται λιγότερη προσπάθεια και πόροι για τη διερεύνηση ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω για διαβήτη τύπου 2, εκτός αν υπάρχουν συμπτώματα”, δήλωσε ο Sattar.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η κακή διατροφή ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους παγκοσμίως

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης: Μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα για όλους τους πάσχοντες 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Αδιάγνωστοι 1 στους 2



    ΣΧΟΛΙΑ