ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν ο θυρεοειδής παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του (διαταραχές θυρεοειδούς) προκαλεί “αναστάτωση” στο σώμα και διάφορα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους. Η λήψη της σωστής θεραπείας είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν σοβαρότερα προβλήματα υγείας.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν την ταχύτητα του μεταβολισμού, του συστήματος, δηλαδή, που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ενέργεια. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επιβραδύνουν ή να αυξήσουν τον μεταβολισμό, παρεμβάλλοντας στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Όταν τα επίπεδα ορμονών είναι πολύ χαμηλά ή υπερβολικά υψηλά, μπορεί να εμφανιστεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.
Πρόσληψη ή απώλεια βάρους
Μια ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια διαταραχής του θυρεοειδούς. Η αύξηση του βάρους μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, αν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από ό,τι το σώμα χρειάζεται, προκαλείται απροσδόκητη απώλεια βάρους. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός και είναι πολύ πιο σπάνια από τον υποθυρεοειδισμό.
Διόγκωση του λαιμού
Ένα πρήξιμο ή μια διόγκωση στο λαιμό αποτελεί μια ορατή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το θυρεοειδή αδένα. Μερικές φορές, ωστόσο, ενδέχεται να οφείλεται σε καρκίνο του θυρεοειδούς ή όζους, όγκους που αναπτύσσονται μέσα στον θυρεοειδή, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι καλοήθεις. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε αιτία που δεν σχετίζεται με τον θυρεοειδή.
Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του οργανισμού προκαλώντας συμπτώματα. Στο πλαίσιο αυτό, όταν τα επίπεδά τους διαταράσσονται μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό. Έτσι, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν ότι ο καρδιακός ρυθμός τους είναι βραδύτερος από το συνηθισμένο. Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία. Μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει αίσθημα καρδιακών παλμών (αίσθηση ότι η καρδιά χτυπάει).
Αλλαγές στην ενεργητικότητα ή τη διάθεση
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στο επίπεδο ενέργειας αλλά και στη διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, υποτονικοί και καταθλιπτικοί. Ο υπερθυρεοειδισμός ενδέχεται να προκαλέσει άγχος, προβλήματα στον ύπνο, ανησυχία και ευερεθιστότητα.
Απώλεια μαλλιών
Η τριχόπτωση είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι ορμόνες του θυρεοειδούς μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας και η αιτία μπορεί να βρίσκεται τόσο στον υποθυρεοειδισμό όσο και στον υπερθυρεοειδισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα αποκατασταθούν μόλις αντιμετωπιστεί η διαταραχή του θυρεοειδούς.
Ευαισθησία στις θερμοκρασίες
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται κρύα πιο συχνά από το συνηθισμένο. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και αποστροφή στη θερμότητα.
Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:
- Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια
- Δυσκοιλιότητα
- Μη φυσιολογικές εμμηνορροϊκές περιόδους
Άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, όπως:
- Μυϊκή αδυναμία ή τρέμουλο στα χέρια
- Προβλήματα όρασης
- Διάρροια
- Διαταραχές περιόδου