ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κυβέρνηση εμμένει στην μη δωρεάν διάθεση των PCR (μοριακών τεστ) στους πολίτες, αλλά την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές έγκριτων επιστημόνων, οι οποίοι λένε ναι στη συνταγογράφησή τους.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Απόστολος Βανταράκης, τονίζει ότι η υπερχρήση των μοριακών τεστ κάποιους βολεύει και εξηγεί τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους.
Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, η τιμή για το μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό μετά το νέο πλαφόν, που αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διαμορφώνεται στα 47 ευρώ. Από αυτά, τα 35 ευρώ αφορούν στα αναλώσιμα και τα 12 ευρώ στην υπηρεσία της δειγματοληψίας. Η τιμή δεν είναι δεσμευτική, εφόσον τα εργαστήρια θέλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους φθηνότερα.
Ο κ. Βανταράκης λέει: «Ένα εργαστήριο πιο μεγάλο προμηθεύεται μαζικά τα τεστ και μπορεί και πετυχαίνει καλύτερες τιμές, οπότε, κατ’ επέκταση, μπορεί να τις μειώσει για τους πολίτες. Ένα μικρό εργαστήριο δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Βγάζω απ΄έξω τη δειγματοληψία, που γίνεται από έμπειρο υγειονομικό προσωπικό. Αναφέρομαι μόνο στην εργαστηριακή ανάλυση. Είναι γύρω στα 25-35 ευρώ, εξαρτάται από τη μαζικότητα των τεστ».
Ναι στη συνταγογράφηση
Οι επιστήμονες θεωρούν το PCR ως το μοναδικό αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ, μεταξύ άλλων και για τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, που κυριαρχεί στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης rapid και PCR τεστ διατίθενται δωρεάν στους πολίτες.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής στα μοριακά τεστ μπορεί να επιφέρει έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές, όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν, έτσι, να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.
Με αυτή την άποψη συμπλέουν και ορισμένα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τα οποία συνομιλήσαμε και τα οποία μας είπαν κατά λέξη: «Υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του PCR τεστ. Καλύτερα να το κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ. Διότι ίσως κάποιοι προμηθευτούν μοριακά τεστ αμφιβόλου προέλευσης, ακατάλληλα για χρήση και η παρεχόμενη ποιότητα των αποτελεσμάτων να μην είναι αυτή που πρέπει».
Η ευαισθησία του PCR τεστ
Ο κ. Βανταράκης υπογραμμίζει ότι γίνεται υπερχρήση των μοριακών τεστ, λόγω ακριβώς του ότι αυτά δεν συνταγογραφούνται.
«Εφόσον το κράτος αποφάσισε ότι η πιστοποίηση της COVID-19 γίνεται μόνο με PCR, γιατί παραμένει χωρίς τη συνοδευτική συνταγογράφηση; Χρεώνεται ο πολίτης μια εξέταση, που το κράτος θεωρεί απαραίτητη. Σε ποια άλλη εξέταση γίνεται αυτό; Για καμία άλλη ανάλυση δεν χρειάζεται να πληρώσουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη ανάλυση στο κράτος, που να την πληρώνει εξ’ ολοκλήρου ο ιδιώτης», τονίζει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.
Και προσθέτει: «Η υπερχρήση των μοριακών τεστ κάποιους βολεύει. Η φιλοσοφία της αυτοδιάγνωσης και το να αποφασίζει ο πολίτης μόνος του να κάνει μοριακό τεστ, είναι λάθος. Χρειάζεται συνταγογράφηση από γιατρό. Το ιδανικό θα ήταν τα μοριακά τεστ να γίνονται από Πανεπιστημιακά εργαστήρια».
Αξίζει να αναφερθεί ότι και στα PCR τεστ υπάρχουν περιθώρια λάθους, παρόλο που θεωρούνται – και είναι – πολύ πιο ευαίσθητα στον εντοπισμό της COVID-19 από τα self test και από τα rapid test. Τα μοριακά τεστ έχουν ευαισθησία περίπου 90%, αλλά είναι πιθανό να βγουν ψευδώς θετικά. Σε αυτή την περίπτωση ένα δεύτερο, επαναληπτικό τεστ διευκρινίζει τι ισχύει.
Όσο για τη χαρτογράφηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν έχει νόημα για τους απλούς πολίτες και ότι θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Γκάγκα: Δεν χρειάζεται PCR μετά από θετικό rapid test για τους εμβολιασμένους – Τα νοσοκομεία πιέζονται για τα δείγματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike