ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια δραματική διαπίστωση αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα προχώρησε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, καθώς τα κρούσματα εν μέσω lockdown έχουν σημειώσει «έκρηξη» αντί της αναμενόμενης πτώσης.
Μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης παραδέχτηκε πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής ή εύκολη λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία.
Σχετικά με το πού οφείλεται η αναποτελεσματικότητα του lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας και ο ψυχολογικός αντίκτυπος από τα μέτρα-ακορντεόν, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά πως: «δεν είναι ακριβώς η κόπωση, είναι το πώς σε βάζει κανείς σε μια διαδικασία για να είναι προβλέψιμο. Ήταν: ανοίγουμε λίγο, κλείνουμε λίγο… δεν δουλεύει. Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες το έκαναν για ενάμιση μήνα και βλέπουμε, όχι για τρεις εβδομάδες».
«Το SΜS τελικά δεν είναι υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα SΜS θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη», ξεκαθαρίζει ο ειδικός.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση» ορισμένων δραστηριοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αν δεν είχε επιβληθεί η απαγόρευσή τους, η χώρα θα βρισκόταν σε χειρότερο επιδημιολογικό επίπεδο.
«Δαιμονοποιήσαμε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά. Τα σχολεία ανοίγουν με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα.
Δεν έχω στοιχεία από την Ελλάδα που να δείχνουν ότι υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία. Τα θετικά παιδιά στα σχολεία συνήθως κολλάνε από την οικογένεια, όχι από το σχολείο», επεσήμανε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμο ο πολίτης να μάθει να κυκλοφορεί με μέτρα, όχι να μάθει πώς να κάτσει μέσα.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από τα rapid test κορονοϊού της Τετάρτης
Πώς ο κορονοϊός συσχετίζεται με 4 προϋπάρχουσες παθήσεις
Χ. Γώγος: «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε σε αυτήν την επιδημία»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας