Σε κάποιες περιπτώσεις η τριχοφυΐα  δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Η ραγδαία αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας.

Δασυτριχισμός είναι η υπερβολική αύξηση της τριχοφυΐας σε περιοχές που κλασικά δεν συναντάται στις γυναίκες, όπως το πρόσωπο, γύρω από τη θηλή, το στέρνο, η γραμμή της κοιλιάς και το εσωτερικό των μηρών, η οποία εμφανίζεται  σε νεαρές κυρίως γυναίκες , ηλικίας 20-30 ετών.

Πιθανές αιτίες

Σε περίπτωση που μία γυναίκα διαπιστώσει ραγδαία αύξηση της τριχοφυΐας, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό άμεσα, γιατί πίσω από αυτή μπορεί να κρύβονται ακόμα και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες του δασυτριχισμού είναι οι εξής:

  • Αύξηση των ανδρικών ορμονών
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Όγκος στην υπόφυση
  • Φαρμακευτικές θεραπείες, όπως αντιεπιληπτικά , κορτιζόλη, ρετινοειδή, φάρμακα κατά της τριχόπτωσης ή ακόμα και αντισυλληπτικά (σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αυτήν την παράδοξη αντίδραση).
  • Εμμηνόπαυση (όταν παύει η δράση των οιστρογόνων υπερισχύουν τα ανδρογόνα)
  • Ολική υστερεκτομή
  • Νευρογενής ανορεξία ή παχυσαρκία

Ωστόσο, υπάρχουν και γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένη τριχοφυΐα, χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, περιπτώσεις που συνήθως συνδέονται με την κληρονομικότητα.

Απαραίτητες εξετάσεις

Επειδή από την εικόνα μόνο δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς την παθολογική από την φυσιολογική   αυξημένη τριχοφυΐα, μία γυναίκα που εμφανίζει το πρόβλημα θα πρέπει να υποβληθεί σε ορισμένες εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του και αναλόγως να αντιμετωπιστεί.

Οι εξετάσεις αυτές είναι:

  • Υπερηχογραφικός έλεγχος μήτρας και εξαρτημάτων
  • Ορμονικό προφίλ, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ανδρικές και γυναικείες ορμόνες, θυρεοειδικές ορμόνες και κορτιζόλη.

Υπάρχει λύση

Ο δασυτριχισμός υπάρχει ενδεχόμενο να υποχωρήσει μόνος του ή μετά από μία εγκυμοσύνη, λόγω πιθανής  ανακατάταξης των επιπέδων των ορμονών. Στις άλλες περιπτώσεις η αντιμετώπισή του συνίσταται στην αντιμετώπιση της αιτίας που τον προκαλεί. Όταν οφείλεται σε φάρμακα υποχωρεί με τη διακοπή της θεραπείας (συνήθως αρχίζει να αποκαθίσταται μετά από 6 μήνες). Όταν οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και με επέμβαση σε σοβαρότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και αισθητικές θεραπείες για το ίδιο το πρόβλημα, σε περιπτώσεις που δεν έχει αντιμετωπιστεί η πρωταρχική αιτία του, όπως χαλάουα, κρέμες κλπ και οι πιο μόνιμες, όπως η ηλεκτρόλυση, το λέιζερ και η φωτόλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Έρευνα σοκ: Χιλιάδες υπερτασικοί με φυσιολογικές τιμές πίεσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κολπική αιμορραγία: Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ειδικό