Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται σταδιακά το αποτέλεσμα  από την επίδραση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 στις μεγάλες ηλικίες, ανοίγοντας σιγά σιγά το δρόμο προς την κανονικότητα.

Με το ποσοστό των πολιτών που έχει ήδη εμβολιαστεί να ξεπερνάει πλέον το 6%, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των “75 ετών και άνω”, η οποία αναμένεται στη συνέχεια να “αποτυπωθεί” στην κατάσταση του συστήματος υγείας.

«Αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων, Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή (19/2), κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καθώς το εμβολιαστικό εγχείρημα θα εξελίσσεται και θα υψώνεται το “τείχος προστασίας” στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, αναμένεται ανάλογη μείωση στον αριθμό των νοσούντων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και να χρειαστούν νοσηλεία, οδηγώντας σε “αποσυμπίεση” του συστήματος υγείας, η κατάσταση του οποίου είναι και ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την επιβολή-άρση των περιορισμών.

Μέχρι την Κυριακή (21/2) το βράδυ είχαν διενεργηθεί στη χώρα συνολικά 697.245 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 467.656 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 229.589 στη δεύτερη.

Παρότι σε κανονικές συνθήκες δεν γίνονται εμβολιασμοί την Κυριακή, χθες εμβολιάστηκαν οι πολίτες που έχασαν τα ραντεβού τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική.

Το σύνολο των εμβολιασμών που καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα ανήλθε στους 3.809. Από αυτούς, οι 2.157 διενεργήθηκαν στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, οι 448 στο Βόρειο Τομέα, οι 261 στο Δυτικό Τομέα, οι 464 στην ΠΕ Πειραιώς, οι 144 στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής και οι 168 στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Επίσης, 2 εμβολιασμοί καταγράφηκαν στην Εύβοια, 88 στη Ρόδο και 77 στην Κω.

«Το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και την οργανωμένη Πολιτεία είναι η θετική ανταπόκριση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση των συμπολιτών μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο».

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ΜΕΘ στην Αττική, ενώ πίεση υπάρχει σε ορισμένα νοσοκομεία και όσον αφορά στις απλές κλίνες.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατά την εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς” το Σάββατο, εισήχθησαν 35 περιστατικά Covid, καταρρίπτοντας το “ρεκόρ” των εισαγωγών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, συνολικά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο 65 ασθενείς και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες άνοιξαν νέες κλίνες, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια αναπτύχθηκαν ράντζα στις παθολογικές κλινικές με  γενικά περιστατικά,  λόγω σύμπτυξης κλινικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», που αποτελεί τη ναυαρχίδα των νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής, νοσηλεύει 310 ασθενείς και η ΜΕΘ είναι πλήρης (84 κλίνες).

Χθες, Κυριακή, κατά τη εφημερία του νοσοκομείου «Αττικόν» η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με περιστατικά κορονοϊού. Ξεκίνησε με 17 κενές κλίνες Covid και προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφημερία μεταφέρθηκαν περιστατικά στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής που είχε κλείσει το 2014. Ήδη νοσηλεύονται εκεί 44 ασθενείς, εκ των οποίων οι 32 σε σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί αυξημένη φροντίδα. Στο «Αττικόν» άνοιξαν 10 κλίνες ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 25, αφήνοντας κενές 8 κλίνες, ενώ στο «Θριάσιο» άνοιξαν 5 κλίνες, με μείωση των κλινών γενικής ΜΕΘ, εκ των οποίων οι δύο είναι ήδη καλυμμένες.

«Ουσιαστικά, κλίνες ΜΕΘ σήμερα υπάρχουν λίγες στον ‘Ευαγγελισμό’ και στο ‘Αττικόν'”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι ναι μεν αδειάζουν κρεβάτια, αλλά καλύπτονται την επόμενη στιγμή.

Παρότι η αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας στο λεκανοπέδιο κινήθηκε σε ήπια επίπεδα κατά την τελευταία εβδομάδα, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, καθώς η πίεση των ΜΕΘ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αυξημένης ροής νέων εισαγωγών, αλλά και της μέσης διάρκειας παραμονής των ασθενών στις Μονάδες, η οποία ανέρχεται στις 21 μέρες.

Την πίεση που υπάρχει στις Μονάδες της Αττικής αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι το επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες που δημιουργούνται. Παράλληλα, συνέστησε για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή στους πολίτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί και αυτή η περίοδος με ασφάλεια και, μέσω του εμβολιασμού, να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

“Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί: η κοινωνία, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μας. Να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και αυτή τη δύσκολη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός- και το βλέπετε πλέον- να δημιουργήσουμε αυτό το «τείχος ανοσίας» που χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια σε μία κανονική, φυσιολογική ζωή», ανέφερε την Κυριακή ο κ. Κικίλιας.

«Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική γνωρίζουμε όλοι ότι βρισκόμαστε στο «κόκκινο». Υπάρχει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός που υλοποιείται, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται και η λειτουργία νέων κλινών, πρόσθετων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 38 νέες κλίνες προστίθενται και θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπτυξή τους τις επόμενες ημέρες στην Αττική», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει προετοιμασία, το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και θα αντιμετωπιστεί η όποια πίεση υπάρχει στο σύστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται σταθεροποίηση και πιθανώς μείωση των νέων εισαγωγών, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.