ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, ψυχολογική δυσφορία – συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων συγκέντρωσης και τη μνήμης – και μια γενική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Μερικοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, είχαν συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Τα ευρήματα παρέχουν την πρώτη λεπτομερή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που αναρρώνουν από το COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν ότι για ορισμένους, ο δρόμος προς την ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες και είναι ζωτικής σημασίας να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη αποκατάσταση. Αυτή η έρευνα δίνει μια σημαντική εικόνα για τις ανάγκες των ασθενών και αυτό θα βοηθήσει στη διαμόρφωση υπηρεσιών στην κοινότητα.”
Ο Δρ Stephen Halpin, Ανώτερος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα ακολουθεί το προηγούμενο έργο μας για την πρόβλεψη των μακροχρόνιων αναγκών των ασθενών με COVID-19 με βάση προηγούμενα κρούσματα SARS το 2002 και MERS το 2012. Τα προβλήματα υγείας είναι παρόμοια, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα δεδομένου του αριθμού των ατόμων που πλήττονται. ”
Η ερευνητική ομάδα ακολούθησε 100 άτομα που ανέρρωσαν από COVID-19, τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο στο Λιντς.
Το 60 % εκατό των ατόμων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο ανέφεραν κόπωση και το 1/3 από αυτούς την περιέγραψαν ως μέτρια ή σοβαρή. Για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία, το 72% ανέφερε κόπωση. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ήταν μέτρια ή σοβαρή.
Το δεύτερο πιο κοινό σύμπτωμα ήταν η δύσπνοια. Άτομα και στις δύο ομάδες είπαν ότι είχαν συναισθήματα δύσπνοιας που δεν υπήρχαν πριν από τη λοίμωξη COVID-19. Αυτό ήταν υψηλότερο στην ομάδα που ήταν η πιο άρρωστη, η ομάδα εντατικής θεραπείας έναντι εκείνων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία σε θάλαμο – 65,6% έναντι 42,6%.
Τα τρίτα πιο διαδεδομένα συμπτώματα ήταν νευροψυχολογικά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων που ήταν σε ένα θάλαμο και λίγο κάτω από το ήμισυ των ατόμων που είχαν εντατική θεραπεία είχαν μερικά από τα συμπτώματα PTSD.
“Τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες είναι ένα καλά αναγνωρισμένο συστατικό του συνδρόμου εντατικής θεραπείας που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως φόβο θανάτου, επεμβατική θεραπεία, πόνος, παραλήρημα, αδυναμία επικοινωνίας, αδυναμία, ακινησία, αισθητήρια προβλήματα και στέρηση ύπνου”.
Πάνω από τα δύο τρίτα (68,8%) των ασθενών στην ομάδα εντατικής θεραπείας και λίγο κάτω από τους μισούς (45,6%) της άλλης ομάδας δήλωσαν ότι η συνολική ποιότητα ζωής τους είχε επιδεινωθεί.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες αποκατάστασης των ασθενών που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και εργάζονται για να το κατανοήσουν σε μελλοντική έρευνα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Medical Virology.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου
- Στην Ελλάδα το Hyundai Inster!
- Στάρμερ – Ρούτε: Να τεθεί η Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση πριν έρθει ο χειμώνας