Τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων σε ιδιωτικές δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, διερευνά το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος των άνω των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών κατά της Covid-19 το μήνα, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Με σχετικό έγγραφο, το αρμόδιο υπουργείο, καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να ενημερώσει τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και ο κάθε Σύλλογος να προσκαλέσει τους φορείς εκείνους που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει στο μητρώο του και στους φακέλους αδειοδότησης, πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον για τον ορισμό τους ως Εμβολιαστικά Κέντρα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια για εμβολιασμό του πληθυσμού, αυξάνοντας τον αριθμό των Εμβολιαστικών Κέντρων, πέραν των 1.018 δημοσίων που έχουν ήδη καθοριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες γιατροί είδαν θετικά το κάλεσμα της Κυβέρνησης, εντούτοις  αναμένονται διευκρινίσεις και διαπραγμάτευση προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το έγγραφο, το οποίο θέτει τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές των ιδιωτικών Εμβολιαστικών Κέντρων, έχει διαβιβαστεί ήδη στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, με την προτροπή του προέδρου του ΠΙΣ, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, να ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στο κάλεσμα του υπουργείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ επιδιώκουν πιο ευέλικτο ωράριο από αυτό των δημόσιων Εμβολιαστικών Κέντρων, τα οποία θα λειτουργούν σε οκτάωρη βάση, έξι ημέρες την εβδομάδα.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι προτίθενται μάλιστα να οργανώσουν και ενημερωτικές δράσεις για τους γιατρούς – μέλη, όταν διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της χορήγησης του εμβολίου.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το θέμα της αμοιβής τους, η οποία -σύμφωνα με έγκυρες πηγές- έχει προταθεί στο ύψος των 5 ευρώ ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, περιλαμβάνοντας τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

Μένει ακόμα να διευκρινιστεί και η διαδικασία με την οποία θα κλείνονται τα ραντεβού με τους πολίτες, μέσω της άυλης συνταγογράφησης, καθώς και το αν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για τον πολίτη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού Κέντρου.

Οι προδιαγραφές

Το έγγραφο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους θέτει τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα ιδιωτικά ιατρεία, ώστε να δύνανται να δηλώσουν ενδιαφέρον για την ένταξή τους στα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας.

Ειδικότερα, κάθε ιδιωτικό Εμβολιαστικό Κέντρο θα πρέπει να διαθέτει, χώρο αναμονής, διακριτούς εμβολιαστικούς χώρους για την προστασία του εμβολιαζόμενου, ειδικό εξεταστικό κρεβάτι, τροχήλατο φοριαμό, ειδικό σύστημα απόρριψης απορριμμάτων κ.ά.

Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται, επίσης, στελέχωση με προσωπικό, και συγκεκριμένα με ιατρό, επισκέπτη υγείας ή νοσηλευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο για τη γραμματειακή υποστήριξη.

Ο ιατρός, ο οποίος θα ορίζεται ως υπεύθυνος ενός ή περισσότερων Εμβολιαστικών Κέντρων που θα αναπτύσσονται στην ίδια δομή, κατά τις ημέρες και ώρες της λειτουργίας του Κέντρου θα πρέπει να αποδεσμεύεται από τα υπόλοιπα καθήκοντά του.

Παράγοντες των Ιατρικών Συλλόγων  αναφέρουν στο mononews ότι πρακτικά όλα τα ιδιωτικά ιατρεία πληρούν τις προδιαγραφές για να κάνουν εμβολιασμούς, απαιτείται όμως η προμήθεια ενός ειδικού ψηφιακού συστήματος για την παρακολούθηση και καταγραφή της θερμοκρασίας του ψυγείου μέσα στο οποίο θα φυλάσσονται τα εμβόλια.

Η καταγραφή της θερμοκρασίας του ψυγείου είναι απαραίτητη, καθώς σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και αύξησης της θερμοκρασίας εντός αυτού, θα αλλοιωθεί η σύσταση των εμβολίων και δεν θα είναι αποτελεσματικά.

Προετοιμάζεται το σύστημα

Ο εμβολιασμός στη χώρα προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Μετά την έγκριση των εμβολίων αναμένονται σε πρώτη φάση περισσότερες από 500.000 δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της Ελλάδας, οι οποίες θα χορηγηθούν αρχικά σε περίπου 250.000 άτομα, καθώς το πρώτο εμβόλιο είναι 2 δόσεων.

Από τη στιγμή που θα γίνει η παραλαβή των εμβολίων, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών, με τον προγραμματισμό να προβλέπει τον εμβολιασμό περίπου 2.117.000 ανθρώπων κάθε μήνα.

Οι πολίτες θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα Εμβολιαστικά Κέντρα.

Ο αριθμός των ατόμων που θα προσέρχεται στα 1.018 -μέχρι στιγμής- Κέντρα θα είναι συγκεκριμένος, έτσι ώστε για να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Στις περιπτώσεις που τα άτομα δεν δύνανται να μετακινηθούν, όπως τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και κλειστών δομών, 65 κινητές ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), θα μεταβούν και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους, εντός 10 ημερών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άτομα μεγάλης ηλικίας, τρόφιμοι γηροκομείων και ειδικών δομών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συστήματος, ήδη γίνονται προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό των πολιτών στις αρχές του έτους, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει επιπλέον εργαλεία που θα διευκολύνουν την επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.