Δύο αρνητικά ρεκόρ καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του νέου κορονοϊού στη χώρα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η επιδημία επέστρεψε δριμύτερη.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων Sars-Cov-2 αλλά και των θανάτων από τη λοίμωξη που προκαλεί (Covid-19),  ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τα θύματα να ανέρχονται στα 12 την Πέμπτη (15/10) και τις νέες διαγνώσεις στις 508 την Παρασκευή (16/10).

Οι παραπάνω αριθμοί κατέρριψαν τα προηγούμενα ρεκόρ, με αυτό των θανάτων να είναι καταγεγραμμένο στις 11 Οκτωβρίου (11 θύματα), και των νέων κρουσμάτων στις 15 Οκτωβρίου (453 διαγνώσεις). Σημειώνεται ότι ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας ήταν 10, ο οποίος και καταγράφηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Κατά την περίοδο 12-18 Οκτωβρίου 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 509. Ο εβδομαδιαίος απολογισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 20 θανάτους, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (5-11/10), κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συνολικά 40 απώλειες.

Το προφίλ των θανόντων παρέμεινε σταθερό, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών και με αρκετά υποκείμενα νοσήματα, όπως άνοια, καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονολογικά κ.ά.

Κατά την ίδια περίοδο, ο  συνολικός αριθμός των διαγνώσεων εμφάνισε ήπιες αυξητικές τάσεις, ξεπερνώντας τις 400 ανά ημέρα (τις 6 από τις 7 ημέρες), ενώ έσπασε και το φράγμα των 500. Συνολικά καταγράφηκαν 3.020 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας στα 25.370

Ο αναπαραγωγικός αριθμός (Rt) παρέμεινε στο 1, ενώ τα εκτιμώμενα συνολικά ενεργά κρούσματα κάτω από 20.000.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα (>80) παρέμεινε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, διατηρώντας, μία σχετικά σταθερή πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Ταλαντεύσεις» στην Αττική

Η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε κατά την εβδομάδα 5-11/10 στην Αττική, «φαίνεται να είναι  ευαίσθητη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

«Για να το δούμε σε βάθος χρόνου, ο κυλιόμενος συνολικός ανά εβδομάδα αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, περίπου 80%, ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, ωστόσο, όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι  ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή  στην άλλη», ανέφερε ο καθηγητής, προειδοποιώντας ότι η επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να διαταράξει  την ισορροπία και να γείρει τη ζυγαριά ακόμη μια φορά προς την επιδημική αύξηση.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, αυτή την στιγμή η Αττική απέχει από την εκθετική αύξηση, ωστόσο παρατηρούνται ώσεις, δηλαδή μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Είναι ένα σημείο που δείχνει ότι δεν συμμετέχει πια τόσο πολύ σε όλη την επιδημία. Βέβαια, αυτό πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα», σημείωσε.

Το 1ο «κόκκινο»

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε και η πρώτη ένταξη Περιφέρειας στο επίπεδο 4 (υψηλού κινδύνου), βάσει του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, με την Κοζάνη να είναι η πρώτη που έρχεται αντιμέτωπη με τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Παράλληλα, άνοδος της επιδημίας σημειώθηκε και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τα δεδομένα όλης της εβδομάδας, φαίνεται ότι η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την Περιφέρεια Αττικής με κάποια σημάδια σταθεροποίησης, ενώ σε άλλες Περιφέρειες φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά αυξητικές τάσεις.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατέστησε σαφές ότι η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το Επίπεδο 4 απ’ ότι άλλες περιοχές της χώρας.

«Υπάρχει ένα όριο το οποίο το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του οποίου περνάμε από την κατάσταση πορτοκαλί στην κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η πρώτη που το πέρασε ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με όριο το 150, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι στο 159,7.

Την ίδια στιγμή, όχι όλη η Αττική, ο κεντρικός τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες, την οποία παρακολουθούμε», ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι η ανησυχία των αρχών αφορά σε όλες τις περιοχές της χώρας: «Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, διότι μπορεί πολύ εύκολα, μέσα σε 48 ώρες, μικρά cluster ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Χθες, Κυριακή, διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε 5 περιοχές, ενώ στην Αττική παραμένει τριψήφιος:

-164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή

Διαβάστε την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση