ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αυξημένα κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους τείνει να «κλείσει» ο πρώτος μήνας μετά την επιστροφή των αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, διαμορφώνοντας μία κρίσιμη φάση της εξέλιξης της επιδημίας.
Οι Αρχές τονίζουν ότι η κατάσταση προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη, ακόμα και στην Αττική η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρει η χώρα να διαχειριστεί αποτελεσματικά το 2ο κύμα της επιδημίας.
Χθες Τρίτη, ανακοινώθηκαν 346 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική καταγράφηκαν 210 διαγνώσεις, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 77.
Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει διαρκώς αυξητικές τάσεις.
Ο δείκτης Rt σε επίπεδο Επικράτειας παραμένει κάτω από το 1, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Αττική, όπου έχει υπερβεί τη μονάδα.
Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5, προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Μέχρι τώρα ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου 7 με 10 μέρες.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας, σε σχέση με το πρώτο κύμα, ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων αλλά και δείχνει ότι απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση.
Αναφορικά με τη συνολική εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας, από την έναρξή της (26 Φεβρουαρίου) ως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα, εκ των οποίων τα 4.383 είναι ενεργά. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 1.738 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομείο και 8.703 ανάρρωσαν κατ’ οίκον. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 355 θάνατοι από τη νόσο..
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν και νέοι άνθρωποι, από 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Το σύστημα Υγείας υφίσταται ήδη πίεση, κυρίως στην Αττική όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασε το 70% την προηγούμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Υγείας, έχει προχωρήσει στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα και στο σχεδιασμό υπάρχει περαιτέρω αύξηση, ενώ έχει δεσμευτεί και για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να υποστηρίζει ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της επιδημίας
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, όμως, όχι πιο δύσκολος από τον προηγούμενο, καθώς πλέον γνωρίζουν περισσότερο τον ιό και τη συμπεριφορά του, ενώ σε επιχειρησιακό και υγειονομικό επίπεδο η χώρα είναι πιο προετοιμασμένη.
Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, με τη στρατηγική να περιλαμβάνει πλέον την επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου παρουσιάζονται στοιχεία επιδημικής έξαρσης.
Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η Αττική
Στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.
Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, παρατηρείται ότι τα θετικά κρούσματα του ιού στην Περιφέρεια διασπείρονται ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, το 29,07% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 13,43% συνταξιούχοι και το 13,27% είναι άνεργοι, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού τα ποσοστά είναι μονοψήφια.
Ανησυχία προκαλούν ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε χώρους εστίασης και πλατείες αλλά και οι «επικίνδυνες» συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, σημεία στα οποία εστιάζουν και οι δύο δέσμες μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και εφαρμόζονται ήδη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα φανούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κατ’ αρχάς, από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων και σε δεύτερο χρόνο από την πίεση στο σύστημα υγείας.
Το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown σε επίπεδο Περιφέρειας παραμένει ανοιχτό, είναι όμως κάτι που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Το ζητούμενο είναι να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν, έτσι ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα, επισημαίνεται ωστόσο η κρισιμότητα της κατάστασης. Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν θα εφαρμοστεί το επόμενο βήμα του κλιμακωτού σχεδιασμού της Κυβέρνησης, με τα σενάρια να κάνουν λόγο μεταξύ άλλων και για απαγόρευση της κυκλοφορίας μετα τα μεσάνυχτα, και τελικό μέτρο το τοπικό lockdown.
Τι γίνεται στα σχολεία
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες, από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή (20/9), σε σύνολο 14.060 είχε ανασταλεί η λειτουργία των 7 πανελλαδικά (δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά, δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο). Επιπλέον, είχαν κλείσει τμήματα σε 51 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και πιο συγκεκριμένα σε 3 Νηπιαγωγεία, σε 18 Δημοτικά, σε 17 Γυμνάσια και 13 Λύκεια. Συνοψίζοντας, σε σύνολο 14.060 σχολείων, σε 58 είχε υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει είτε το σχολείο αυτό, είτε τμήμα αυτού.
Όσον αφορά στο γεωγραφικό καταμερισμό των σχολικών αυτών μονάδων, οι περισσότερες βρίσκονται στην Αττική, όπου 5 σχολεία ήταν σε εξ’ ολοκλήρου αναστολή, ενώ σε 39 σχολικές μονάδες είχε ανασταλεί η λειτουργία ενός ή περισσοτέρων τμημάτων. Κλειστά ήταν επίσης ένα σχολείο στο Νομό Καβάλας και ένα σχολείο στο Νομό Ηρακλείου, ενώ σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονταν τμήματα σε 4 σχολεία στο Νομό Τρικάλων, 3 στο Νομό Πιερίας, 2 στο Νομό Καστοριάς και από ένα στους Νομούς Ηλείας, Σερρών και Θεσσαλονίκης. Σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονταν και όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Ως προς την ανθρωπογεωγραφία των κρουσμάτων, 50 αφορούσαν σε μαθητές, 16 σε εκπαιδευτικούς και ένα σε ειδικό προσωπικό. Η ιχνηλάτηση αποδεικνύει ότι συντριπτικά αυτά προέρχονται και είναι συνδεδεμένες με διακοπές και σε σύνολο σήμερα 79.574 τμημάτων, 71 τμήματα είναι σε αναστολή, ένα ποσοστό δηλαδή 0,09%.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή