ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας και το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κτιριακή αναβάθμιση των δομών Υγείας, την ενίσχυσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και του ΕΟΦ, μίλησε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αναφέρθηκε και στην υποστελέχωχη γιατρών στα νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά, ”είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, να δώσουμε πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς, ούτως ώστε ένα χρονικό διάστημα να παραμένουν στα νησιά”.
Τι ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης:
Για την κατάσταση στα Νοσοκομεία
”Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και κάνουμε μια καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι η πυρασφάλεια όλων των νοσοκομείων της χώρας. Κάνουμε παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε την πυρασφάλεια, σχεδιάζουμε την ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλα Νοσοκομεία με τέτοια προβλήματα, αλλά, έχω δώσει συγκεκριμένη εντολή και δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό γιατί δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν είναι υγιεινό και είναι εστία μολύνσεων, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: Είναι και το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος που είναι Διοίκηση σε ένα νοσοκομείο, όπως και ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας και οποιοσδήποτε έχει θέση ευθύνης δεν κοιμάται, είναι σε επαγρύπνηση διαρκώς. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης, διαχείρισης της ευθύνης απέναντι σε εκατοντάδες ανθρώπους που φιλοξενούνται, όπως φυσικά και το προσωπικό.
Για τις Διοικήσεις των νοσοκομείων
Περιμένουμε ένα νομοθέτημα που θα κατέβει και θα ψηφιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο θα ορισθούν τα κριτήρια. Μέχρι τέλος του χρόνου, αρχές του 2024, θα έχουμε νέες Διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια.
Για το πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης των Νοσοκομείων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ήδη προχωράνε αρκετές. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, στο Αττικό 50 κρεβάτια αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα, διότι σε κάποιες κλινικές γίνονται έργα. Υπογράψαμε προχθές για άλλα νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο της Νίκαιας και άλλα νοσοκομεία τα οποία αυτή τη στιγμή επιχειρούμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, να τα εκσυγχρονίσουμε. Αναλυτικότερα, είναι 130 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας, τα οποία πρέπει μέσα σε ενάμισι χρόνο, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και Απορρόφησης, να απορροφηθούν περίπου 1,5 δισ ευρώ. Πρόκειται για μικρά έργα, ανά νοσοκομείο, που αφορούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα τμήματα των εφημεριών, διάφορες κλινικές. Δηλαδή είναι ένας καλλωπισμός και ένας εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, ταυτόχρονα είναι εξοπλισμοί, είναι επίσης κάποια πολύ μεγάλα προγράμματα που αφορούν στην ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και του εθνικού συστήματος υγείας, των φαρμάκων κλπ. Στην ουσία όλο αυτό το πρόγραμμα αφορά στη ριζική ανασύσταση και αναγέννηση του ΕΣΥ.
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Από τη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, έβγαλα τρεις αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών. Οι παράλληλες εξαγωγές, είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν οι φαρμακαποθηκάριοι, οι χονδρέμποροι δηλαδή του φαρμάκου, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμότατα. Όταν, όμως, τα προϊόντα αυτά λείπουν από την εσωτερική αγορά και τρέχει η μητέρα να βρει ένα φάρμακο για το παιδί, το οποίο έχει γρίπη, έχει μια ίωση, αντιλαμβάνεστε ότι προτεραιότητα είναι πρώτα αυτό. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία υπάρχει μια αντίστοιχη διαδικασία, υπάρχουν ελλείψεις. Σήμερα, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε ελλείψεις στην Ευρώπη.
Για τη λήξη της θητείας του Προέδρου του ΕΟΦ
Ο Υπουργός Υγείας, επανέλαβε πως, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν αποχώρησε, ούτε παραιτήθηκε, αλλά έληξε η θητεία του στις 29 Σεπτεμβρίου και δεν επρόκειτο να ανανεωθεί η θητεία του και ήδη είχε πάρα πολλά χρόνια. Θέλουμε να ορίσουμε μία νέα διοίκηση.
Όμως, σε ότι αφορά στον ΕΟΦ πρέπει και αυτός να εκσυγχρονιστεί, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης .
Για την αποστολή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες στο σπίτι
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Οίκοθεν», υπογράμμισε πως θα επεκταθεί.Θα προχωρήσουμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα αποστέλλουμε στο σπίτι, έτσι ώστε να μη στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ
Είναι ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες, χτυπήθηκε και από τον Covid. Το ΕΣΥ είναι ένας γίγαντας τεράστιος που έβγαλε πέρα την Covid.
Τώρα λοιπόν πρέπει να τον πάμε στον 21ο αιώνα, στη νέα εποχή. Η πρώτη μας νίκη θα είναι να φέρουμε ένα νομοσχέδιο τέλος του χρόνου που θα αναφέρεται στο νέο ΕΣΥ.
Έχουμε ήδη φέρει το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες. Στη Βουλή σήμερα συζητάμε τα ζητήματα που σας είπα.
Τον άλλο μήνα θα συζητήσουμε για το Δίκτυο με τις 17 μονάδες αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά που θα ιδρύσουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Τα εξωτερικά ιατρεία, οι εφημερίες δηλαδή που πρέπει να αλλάξουν μορφή και να γίνουν πιο ανθρώπινα, υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Διαβάστε επίσης
Γεραπετρίτης: Ισχυρή αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον αρμενικό λαό
Αγαπηδάκη: «Μετά το πολάκιο ήθος έχουμε και την πολάκια επιστήμη»