Είναι πολλά τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και οι συμβατικές τεχνικές αντιμετώπισής τους φαίνεται ότι είναι πιο ανοιχτές στην πιθανότητα λάθους απ’ ό,τι η ρομποτική αντιμετώπισή τους.

Ειδικά όταν η ρομποτική αντιμετώπιση γίνεται μέσω του ExcelsiusGPS, του ρομποτικού συστήματος που υπάρχει μόνο στο Metropolitan Hospital, τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς είναι τόσο σημαντικά ώστε να μπορούμε να μιλάμε για χειρουργική της σπονδυλικής στήλης «πριν» και χειρουργική της σπονδυλικής στήλης «μετά» το συγκεκριμένο σύστημα, τονίζει ο δρ Μάριος Λυκίσσας Xειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός του Metropolitan Hospital, τ. Επ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Ρομποτική χειρουργική & ExcelsiusGPS

Την τελευταία τριετία, με αφετηρία τις ΗΠΑ, εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης η ρομποτική χειρουργική. Η συνεργασία του ανθρώπινου παράγοντα και της ρομποτικής τεχνολογίας εκμηδενίζει τις πιθανότητες ιατρικού λάθους, καθώς και πρόκλησης μόνιμων νευρολογικών βλαβών.

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS αποτελεί το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής και, στην Ελλάδα, υπάρχει αποκλειστικά και μόνο στο θεραπευτήριο Metropolitan.

Η ομάδα η οποία χειρουργεί με το ExcelsiusGPS έχει παρακολουθήσει το ρομποτικό σύστημα από τα πρώτα του βήματα στις Η.Π.Α. και έχει ήδη πραγματοποιήσει με αυτό σημαντικό αριθμό επεμβάσεων για παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη σε ενηλίκους και παιδιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων, η ανωτερότητα της ρομποτικής τεχνολογίας έναντι της συμβατικής είναι καταφανής.

Βασικές εφαρμογές του ρομποτικού συστήματος στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS αρχικά σχεδιάστηκε για ασθενείς με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, στους οποίους η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ευκολία και η ακρίβεια που προσφέρει το σύστημα στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αλλά και η μείωση της πιθανότητας πρόκλησης νευρολογικής βλάβης είναι εντυπωσιακές. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η διόρθωση της σκολίωσης ή της κύφωσης.

Οι ενδείξεις του ρομποτικού συστήματος περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων τις ακόλουθες:

– Σκολίωση (ενηλίκων και παιδιών)

– Κύφωση (ενηλίκων και παιδιών)

– Σπονδυλική στένωση

– Δισκοπάθεια-εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου

– Κατάγματα της σπονδυλικής στήλης

– Σπονδυλολίσθηση

– Όγκοι της σπονδυλικής στήλης

Γιατί ένας ασθενής με σκολίωση να προτιμήσει να χειρουργηθεί με τη ρομποτική τεχνολογία παρά με τις συμβατικές τεχνικές;

Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, το ρομποτικό σύστημα:

– Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα νευρολογικής βλάβης

– Εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

– Εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή διόρθωση της σκολίωσης

– Μειώνει σημαντικά τον χειρουργικό χρόνο

– Μειώνει σημαντικά τις απώλειες αίματος

– Μειώνει σημαντικά την παραμονή στο νοσοκομείο

– Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μιας νέας επέμβασης στο μέλλον

Τα πλεονεκτήματα αυτά της ρομποτικής χειρουργικής έναντι των συμβατικών τεχνικών κάνουν ξεκάθαρη την ανωτερότητα της ρομποτικής τεχνολογίας τόσο στην ασφάλεια του ασθενούς, όσο και στην επίτευξη ενός ιδανικού αποτελέσματος από αισθητικής και λειτουργικής άποψης.

Δρ Μάριος Λυκίσσας Xειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός του Metropolitan Hospital, τ. Επ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα δωρεάν δερματολογικού ελέγχου στο Metropolitan Hospital

Ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου στην εποχή της πανδημίας

Αντιμετώπιση της υπέρτασης και των επιπλοκών της στο Metropolitan General