Έναν νέο επιδημιολογικό χάρτη στον οποίο θα περιλαμβάνονται στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και την εμβολιαστική κάλυψη ανά εβδομάδα ενεργοποιείται από το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιας.

Ο χάρτης θα βασίζεται σε 13 επιδημιολογικούς δείκτες και θα ενημερώνεται ανά εβδομάδα.

Ο χάρτης θα περιέχει 4 επίπεδα ετοιμότητας, «πράσινο», «κίτρινο», «πορτοκαλί» και «κόκκινο». Σήμερα, οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο «πράσινο» και «κίτρινο», ενώ 28 στο «πορτοκαλί» και καμία στο «κόκκινο». Κάλεσε ωστόσο τους κατοίκους σε Καλαμάτα, Ρόδο, Νάξο και Κατερίνη, περιοχές που βρίσκονται σήμερα στο «πράσινο» να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Οι 13 επιδημιολογικοί δείκτες που λαμβάνει υπόψιν ο χάρτης είναι:

* 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

* 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

* Δείκτης θετικότητας ελέγχων

* Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων

* Αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

* Ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

* Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους

* Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους

* Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

* Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)

* Πληρότητα συστήματος υγείας

* Ανάλυση της ιχνηλάτησης επαφών

* Ανάλυση των μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής αξιολόγησης των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε περιφερειακή ενότητα ή δήμο 4 βασικοί δείκτες-στοιχεία:

* ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

* ο δείκτης θετικότητας (%)

* η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και

* η εβδομαδιαία τάση (αύξηση, μείωση ή σταθερότητα των κρουσμάτων).

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (το πορτοκαλί και το κόκκινο) προβλέπονται μέτρα δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιοχή που να βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο, καθώς οι 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας.

Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα βρίσκονται οι 28 από τις 74 : οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων). Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, «ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα».

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι σε κάποιες περιοχές που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του. Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών.

Ποια μέτρα προβλέπονται για τα επίπεδα 3 και 4

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανέλυσε τα μέτρα που θα προβλέπονται στο επίπεδο 3 ενώ υπενθύμισε τι θα ισχύει στο επίπεδο 4.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο ετοιμότητας 3 -πορτοκαλί- προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:

1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου:

* να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2

* να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και

* να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών αν χρειάζεται

Στο επίπεδο ετοιμότητας 4 – κόκκινο- υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί

2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

* αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

* με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο

και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

4.Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

5.Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η Επιτροπή των Επιστημόνων αποφάσισε να είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα η πραγματοποίηση test για την είσοδο στη χώρα από τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και πάνω, η καραντίνα για τα κρούσματα να περιοριστεί σε 10 ημέρες από 14 που ισχύει σήμερα, να επιτραπεί η είσοδος τουριστών από το Μαυροβούνιο έπειτα από αρνητικό τεστ PCR έως 72 ωρών πριν την είσοδο ή πιστοποιητικό εμβολιασμού,  ενώ να επιτρέπονται οι εξωτερικές ξεναγήσεις για γκρουπ έως 20 ατόμων αντί για 15 που ισχύει σήμερα.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση Ελευθερία ανέφερε πως σε 5 Περιφερειακές Ενότητες (Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα) παρατηρείται η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ άλλες 14 περιοχές βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο.  28 Περιφέρειες της χώρας είναι στο πορτοκαλί επίπεδο.

Αναφερόμενος τέλος στα ιδιωτικά κορονοπάρτι, παρουσία εκατοντάδων ατόμων, που ξεκίνησαν να διοργανώνονται στη Μύκονο, ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου σε διάφορες περιοχές που κρίνεται απαραίτητο, ενώ προειδοποίησε πως η συμπεριφορά αυτή κινδυνεύει να οδηγήσει σε αυστηρά μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας πως όσοι ευθύνονται για αυτά δεν θα πρέπει μετά να παραπονιούνται για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.