ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις, έτσι ώστε έως τα μισά του επόμενου χρόνου να έχει εμβολιαστεί μία κρίσιμη μάζα του πληθυσμού, περιέγραψε ο Έλληνας CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλάς, κατά τη διάρκεια του 31ου Greek Economic Summit, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Όπως ανέφερε, δεδομένου ότι κατά τους πρώτους 6 μήνες η παραγωγή του εμβολίου θα είναι μικρότερη από την παγκόσμια ζήτηση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή αμέσως μετά την παραλαβή και να προτεραιοποιήσουν τις πληθυσμιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν, με ένα στρατηγικό τρόπο και ακούγοντας τους ειδικούς, προκειμένου να μειωθεί το συντομότερο δυνατό το φορτίο στον πληθυσμό.
«Ακόμη και αν εμβολιαστεί ένα μικρό ποσοστό στην αρχή, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, γιατί θα έχει δυσανάλογη επίδραση στη σοβαρή νόσηση και στους θανάτους.
Αν εμβολιαστεί ένα μικρό ποσοστό στην αρχή θα μπορέσουμε, χωρίς συλλογική ανοσία, να δούμε δραστική μείωση σε αυτούς τους δείκτες, κάτι το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη άνεση στο άνοιγμα της οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μπουρλάς.
Εντούτοις, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα υπόλοιπα μέτρα, επειδή θα υπάρχει εμβόλιο, υπό την πίεση να ανοίξει η οικονομία, αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι ένα από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας.
«Αναμφισβήτητα θα είναι το πιο επιδραστικό και με μόνιμο αντίκτυπο, αλλά δεν θα είναι το μοναδικό. Η στιγμή που θα γυρίσουμε στην κανονικότητα δεν είναι πολύ μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Pfizer.
Ο κ. Μπουρλάς αναγνώρισε ότι η δυνατότητα παραγωγής είναι ένα πρόβλημα καθώς, λόγω του ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν προϋπήρχαν οι απαιτούμενες για τα σημερινά δεδομένα γραμμές παραγωγής ενός εμβολίου με τόσο μεγάλη ζήτηση και διαβεβαίωσε πως η εταιρεία κάνει ό,τι είναι δυνατό να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα μέσα σε λίγους μήνες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορούσε το εμβόλιο να παραχθεί στην Ελλάδα, ο Έλληνας CEO, έβαλε τέλος στα εν λόγω σενάρια:
«Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κάτι από το μηδέν, γιατί θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος και μία πολύ εξειδικευμένη τεχνολογία, για την παραγωγή ενός mRNA εμβολίου. Εστιάζουμε, λοιπόν, στις μεγάλες εγκαταστάσεις τις οποίες ήδη διαθέτουμε, στο πώς μπορούμε να κάνουμε πρόσθετες εταιρικές επενδύσεις καθώς και στο πώς θα διασφαλίσουμε τον επαρκή εφοδιασμό μας από τους προμηθευτές μας, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή μας», κατέληξε ο κ. Μπουρλάς.
Διαβάστε επίσης
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν
ΗΠΑ: Έως 100 εκατ. Αμερικανοί θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός