Οι παθήσεις του ώμου συνήθως προκαλούν πόνο και περιορισμό της κινητικότητας γι’ αυτό και οι ασθενείς που εξετάζονται καθημερινά σε όλες τις δομές της υγείας αναζητούν γρήγορη και μόνιμη λύση.  «Οι σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές προσφέρουν ταχύτερη αποκατάσταση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ οι νεότερες αρθροπλαστικές ώμου που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας εμφανίζουν πολύ καλά κλινικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις αρθροπλαστικές των προηγούμενων δεκαετιών», επισημαίνει ο Εμμανουήλ Φανδρίδης, πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής Ώμου & Αγκώνα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) με αφορμή το  Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα τη Χειρουργική Ώμου.

Το Συμπόσιο που διοργανώνει η ΕΕΧΟΤ, στις 5 και 6 Απριλίου στο Αμφιθέατρο «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση για τους ορθοπαιδικούς που ασχολούνται με τη χειρουργική ώμου -οι οποίοι έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας- και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της συγκεκριμένης άρθρωσης. Την έναρξη του Συμποσίου θα κηρύξει ο καθηγητής Παναγιώτης Ι. Παπαγγελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συμποσίου θα επικεντρώσει τη θεματολογία του στην πρόσθια αστάθεια του ώμου, τις ρήξεις του τενοντίου πετάλου και την αρθρίτιδα του ώμου. Η πρόσθια αστάθεια αφορά συνήθως τραυματισμούς σε ασθενείς νεαρής ηλικίας (15-30 ετών), ενώ οι ρήξεις του τενοντίου πετάλου μπορεί να είναι τραυματικές ή εκφυλιστικές και αφορούν ασθενείς συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας (35-70 ετών). Η αρθρίτιδα του ώμου απασχολεί περισσότερο ασθενείς πάνω από 65 ετών και η τελική θεραπεία είναι η αρθροπλαστική ώμου.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ξένοι και Έλληνες ορθοπαιδικοί θα παρουσιάσουν σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, θα συζητήσουν δύσκολα περιστατικά και θα καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη σε αμφιλεγόμενα θέματα. Αποτελεί, λοιπόν, μια πολύ καλή ευκαιρία για έμπειρους ορθοπαιδικούς να μοιραστούν γνώση και καινοτομίες, ενώ οι νεαρότεροι ορθοπαιδικοί να παρακολουθήσουν ένα υψηλού επιπέδου συμπόσιο στη χώρα μας. Επιπλέον στο πλαίσιο του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση αρθροσκοπικών τεχνικών σε προπλάσματα στους χώρους της Ανατομίας της Ιατρικής σχολής.