Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γήρανσης και  συχνά αποδίδονται σε αυτήν. Όμως η καρδιακή ανεπάρκεια θεωρείται μια σοβαρή νόσος και απαιτεί τη δέουσα προσοχή.

Παρακάτω θα βρείτε 9 κρίσιμες ερωτήσεις για την ασθένεια και τις απαντήσεις τους:

  1. Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο μυς της καρδιάς αποδυναμώνεται λόγω βλάβης από έμφραγμα ή υψηλής αρτηριακής πίεσης και βαθμιαία η καρδιά χάνει την ικανότητά της να αντλεί αρκετό αίμα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού. Πρόκειται για μία πάθηση, η οποία δεν  αναπτύσσεται “εν μία νυκτί”,  αλλά ξεκινά αργά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

2. Πόσο συχνή είναι;

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως πάσχουν 26 εκατ. άνθρωποι. Είναι το μοναδικό καρδιολογικό πρόβλημα που παρουσιάζει αυξητική τάση, κυρίως λόγω της προόδου της Ιατρικής και των περισσότερων επιζώντων από έμφραγμα. Η επίπτωσή της στον πληθυσμό αυξάνει δραματικά με την ηλικία και υπολογίζεται σήμερα ότι 8 στους 1000 άνδρες ηλικίας 50-59 και 66 στους 1000 ηλικίας 80-89, πάσχουν από την νόσο. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο περίπου σε 20,000 άτομα.

3. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Εκτός από την αύξηση της ηλικίας (είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 65 ετών), οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, βλάβη στις βαλβίδες ή φύσημα στην καρδιά, μεγαλοκαρδία, οικογενειακό ιστορικό μεγαλοκαρδίας, σακχαρώδης διαβήτης.

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι δυσδιάκριτα και συχνά συνδέονται από τους ανθρώπους με την αύξηση της ηλικίας. Αυτά περιλαμβάνουν :

Δυσκολίες στην αναπνοή

Δύσπνοια από το ανέβασμα της σκάλας ή άλλες απλές δραστηριότητες

Δυσκολία στην αναπνοή όταν τα άτομα είναι ξαπλωμένα

Ξύπνημα με δύσπνοια κατά τη διάρκεια νύχτας (παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια)

Ανάγκη για δύο ή περισσότερα μαξιλάρια στον ύπνο προκειμένου να αποφευχθεί η δύσπνοια (ορθόπνοια).

Κόπωση / Δυσκολία στην άσκηση

Εύκολη κόπωση

Οίδημα στα πόδια

Γενικευμένη αίσθηση κόπωσης

Βήχα

Συχνός βήχας

Βήχας που παράγει βλέννα ή ροζ πτύελα

Ξηρός βήχας στο κρεβάτι

heart failur 2

5. Πώς διαγιγνώσκεται;

Η πιο σημαντική από τις εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός , είναι το ηχοκαρδιογράφημα που δείχνει ποιο είναι το κλάσμα εξώθησης, μια μέτρηση για την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί  αίμα. Τα άτομα με υγιή καρδιά έχουν κλάσμα εξώθησης περίπου 60%, ενώ τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια 40% ή λιγότερο.

Με την έγκαιρη διάγνωση και τις νεότερες θεραπείες, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε θέση να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να έχουν πιο φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

6. Ποια είναι η πρόγνωση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρδιακής Ανεπάρκειας , λιγότεροι από το 50% των ασθενών ζουν πέντε χρόνια μετά την αρχική τους διάγνωση και λιγότερο από 25% ζουν για 10 χρόνια. Η κακή πρόγνωση μπορεί να αποδοθεί στην περιορισμένη κατανόηση του ακριβούς μηχανισμού αποδυνάμωσης της καρδιάς.

7. Ποια είναι η θεραπεία της;

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντικές παράμετροι. Μάλιστα, πρόσφατα υπήρξαν κάποια σημαντικά βήματα προόδου στη θεραπεία. Σήμερα, οι γιατροί μπορούν να κάνουν περισσότερα από ποτέ, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια να ζουν κανονικά τη ζωή τους και να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχει μια σειρά φαρμάκων που βελτιώνουν τα συμπτώματα και αποτρέπουν την επιδείνωση της νόσου. Λαμβάνοντας αυτά τα φάρμακα, μαζί με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, θα συμβάλλετε στη βελτίωση της υγείας σας.

8. Πώς μπορώ να ζήσω με καρδιακή ανεπάρκεια;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

  • Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να μάθετε οτι τα παρασκευασμένα τρόφιμα έχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αλατιού.
  • Είναι σημαντικό να ζυγίζεστε  κάθε μέρα και να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν το βάρος σας αλλάξει σημαντικά.
  • Η άσκηση στα επίπεδα που συνιστά ο γιατρός σας έχει μεγάλη σημασία για την καλή φυσική σας κατάσταση.
  • Φυσικά, η λήψη των φαρμάκων σας είναι απαραίτητη.
  • Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις συχνές επισκέψεις στον γιατρό σας και να τον ενημερώσετε εάν υπάρχουν αλλαγές στα συμπτώματά σας.
  • Επίσης, να κατανοήσετε τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, ποια είναι τα συμπτώματα, τι θα πρέπει να κάνετε εάν αλλάξουν τα συμπτώματά σας και πώς θεραπεύεται αυτή την ασθένεια. Στις ερωτήσεις αυτές, ο κατάλληλος για να απαντήσει είναι ο γιατρός σας.

Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι ότι σήμερα  γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την καρδιακή ανεπάρκεια και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της. Στο παρελθόν, η θεραπεία της  περιοριζόταν μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, μια στρατηγική με περιορισμένη αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα. Τώρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι για τη νόσο και αναγνωρίζουν ευκολότερα τα συμπτώματά τους, μπορούν να επισκεφθούν το γιατρό τους και να λάβουν φάρμακα που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται καλύτερα, αλλά επίσης θα επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη  της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Άσθμα: Η νόσος που «ξεγελάει» ακόμα και γιατρούς (video + test)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 + 1 παράγοντες που ενεργοποιούν το έμφραγμα

 
 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ελεύθερη» από καρδιαγγειακά φυλή του Αμαζονίου – Δείτε ποιο είναι το μυστικό

σημάδια SOS