ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 536.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών, παρακολουθώντας τη διατροφή και την υγεία τους για 16 χρόνια, κατά μέσο όρο. Στο διάστημα αυτό κατέγραφαν την συνολική πρόσληψη κρέατος, την κατανάλωση επεξεργασμένου και ακατέργαστου κόκκινου κρέατος (βοδινό, αρνίσιο και χοιρινό) και την κατανάλωση λευκού κρέατος (πουλερικών και ψαριών).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση διέτρεχαν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αναπνευστική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, λοιμώξεις, νόσο Αλτσχάιμερ, νεφρική και ηπατική νόσο.
Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα λευκού κρέατος είχαν κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορες αιτίες, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.
Οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ, υποθέτουν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες (κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα είναι λιγότερο ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και γερνούν πρόωρα), το οποίο προκαλείται από ορισμένες ουσίες του κόκκινου και κυρίως του επεξεργασμένου κρέατος. Άλλοι μηχανισμοί σχετίζονται με βλαβερές ουσίες στο μαγειρεμένο κρέας που συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου.
Σημειώνεται ότι αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και στοιχεία για μεγαλύτερη μακροζωία στους ενήλικες που καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες κρέατος, έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Κόκκινο κρέας και καρκίνος
Η σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου δεν είναι κάτι νέο. Μια ομάδα εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2015, εξέτασε περισσότερες από 800 μελέτες που την αφορούσαν και χαρακτήρισε το κόκκινο κρέας ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία) και το επεξεργασμένο κρέας ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε μερίδα 50g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 18%, ενώ συσχετίστηκε και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του στομάχου. Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνιστά την κατανάλωση μέχρι και 70g κόκκινου κρέατος την ημέρα (ένα πρωινό με δύο λουκάνικα και δύο φέτες μπέικον είναι περίπου 130g) και την αντικατάσταση της μεγαλύτερης ποσότητας με λευκό.
Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται το μπάρμπεκιου, καθώς οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η άμεση θερμότητα παράγει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
ΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλούν τα αντιφλεγμονώδη έμφραγμα; Νέα μελέτη αποκαλύπτει!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ